Annons

Banankonstverk utpekas som plagiat

Konst • Publicerad 13 juli 2022
I Maurizio Cattelans verk ”Comedian” har en banan tejpats fast med silvertejp mot en vägg. Nu hävdar konstnären Joe Morford att det är ett plagiat på hans verk "Banana and orange” från 2000. Arkivbild.
I Maurizio Cattelans verk ”Comedian” har en banan tejpats fast med silvertejp mot en vägg. Nu hävdar konstnären Joe Morford att det är ett plagiat på hans verk "Banana and orange” från 2000. Arkivbild.Foto: Cindy Ord/AFP/TT

Den italienska konstnären Maurizio Cattelan anklagas för att ha knyckt idén till sitt uppmärksammade konstverk ”Comedian”, där en banan tejpats fast med silvertejp mot en vägg, skriver CNN.

Det är den amerikanske konstnären Joe Morford som hävdar att italienaren kopierat hans verk ”Banana and orange” från 2000 där han fäste frukter med tejp på målade gröna bakgrunder på en vägg.

Annons

Morford kräver nu ett skadestånd på motsvarande cirka fyra miljoner kronor – som också är det belopp som Cattelan drog in när han sålde tre versioner av konstverket inklusive rättegångskostnader och resekostnader.

Enligt domstolshandlingarna hade Morford registrerat konstverket hos US Copyright Office och lagt ut verket på sin hemsida, Facebook och YouTube-konto långt innan Cattelan skapade sitt verk "Comedian".

Cattelans advokater hävdar å sin sida att Morford inte har någon giltig upphovsrätt till delarna av konstverket – bananen och tejpen som sitter fast mot en vägg – men en federal domare i Florida har slagit fast att Morford "kan ha möjlighet att göra anspråk på upphovsrätt i uttrycket av den idén" genom val, koordinering och arrangemang och gett Morford grönt ljus att gå vidare med sin talan mot Cattelan och ta fallet till domstol.

Banankonstverket väckte internationell uppmärksamhet 2019 när det såldes i tre identiska versioner för motsvarande cirka 1,1 miljoner kronor, vid konstmässan Art Basel i Miami.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons