GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bästa lästipsen i coronatider

Kanske finns det utrymme för lite mer läsning så här i coronatider? Smålandsposten bad några bibliotekarier i Växjö lämna sina bästa boktips.
Publicerad 27 mars 2020 • Uppdaterad 20 november 2020
Bibliotekarierna Karin Sahlin Häll, Ella Styf, Linda Valle och Sofie Petersson. ger sina bästa tips i coronatider.
Bibliotekarierna Karin Sahlin Häll, Ella Styf, Linda Valle och Sofie Petersson. ger sina bästa tips i coronatider.
Foto: Lars-Goran Rydqvist

För dig som vill frossa i undergång:

Som pesten av Hanne Vibeke Holst

Karoline Brenner är läkare och börjar ett nytt jobb på WHO med pandemibekämpning. Hon upptäcker snabbt att arbetet svårt och att det finns dolda politiska agendor. Då kommer signaler om en ny influensapandemi. Realistisk och skrämmande aktuell thriller om hur en pandemi drabbar världen.

/ Karin

Väggen av Marlene Haushofer

En kvinna är på besök hos släktingar i alperna i Österrike. Släktingarna ger sig av till byn och när kvinnan vaknar nästa dag är hon ensam. Hon går ut för att leta efter de andra och på väg till byn upptäcker hon att en osynlig vägg stänger in i henne i dalen. På andra sidan väggen är alla varelser, både djur och människor, döda.

/ Karin

1793 av Niklas Natt och Dag

Välgörande distans ifall vi tror att vi lever i tidens ände är denna historiska deckare från Bellmans tid i ett Stockholm där samhällets skyddsnät inte existerar och utsattheten är total. En enarmad soldat och en lungsjuk jurist löser ett bestialiskt mordfall. Rikt persongalleri och gripande livsöden, men inget för kvackelmagade.

/ Ella

För dig som vill drömma dig bort:

Mellan himmel och Lou av Lorraine Fouchet

Jo lever på en saltstänkt liten ö utanför Bretagne och har sett fram emot att få åldras tillsammans med sitt livs kärlek Lou. Men plötsligt dör Lou hastigt och efter sig lämnar hon ett testamente där Jo får till uppgift att göra allt för att rädda relationen med barnen och göra dem lyckliga. Rörande bok som rymmer både kärlek och värme.

/ Karin

Ensam på mars av Andy Weir

Astronauten Mark Watney blir ensam kvar efter en misslyckad rymdexpedition till Mars. Utan möjlighet att kalla på hjälp måste han använda alla sina kunskaper för att inte törsta eller frysa ihjäl. Spännande science fiction om hur det är att bokstavligen talat vara helt isolerad från världen och inte ge upp. /Sofie

Stolthet och fördom av Jane Austen

Klassikern Stolthet och fördom är som en varm, trygg filt när världen känns orolig. Bege dig till 1800-talets England och förälska dig i Mr Darcy och Elizabeth Bennet samtidigt som deras stolta och fördomsfulla hjärtan börjar att bulta för varandra. Kärlek, humor och snärtiga repliker i en av världens bästa böcker. /Sofie

För dig som vill skratta:

Döden och andra lyckliga slut av Melanie Cantor

Jennifer får veta att hon har 90 dagar kvar att leva. Hon inser att det finns en sak hon verkligen ångrar: allt hon inte sagt. Därför skriver hon varsitt brev till de tre personer som sårat henne mest - nu ska hon äntligen berätta för dem hur hon verkligen känner. De tre breven leder till att tillvaron kastas om totalt.

/ Karin

Doppler av Erlend Loe

Andreas Doppler har tröttnat på duktighet, trivsamhet och konsumtionshysteri. Därför lämnar han helt enkelt sitt familjeliv och jobb och flyttar ut i skogen. Med sin nya livskamrat, älgkalven Bongo, inrättar han en fridfull tillvaro som jägare och samlare. Men skogslivet blir inte fullt så lugnt som han hoppats på. Absurd humor och samhällskritik.

/ Karin

Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

Som ett led i att det ska byggas en intergalaktisk genomfartsled sprängs jorden av utomjordingar. Arthur Dent lyckas i sista sekund lifta med ett förbipasserande rymdskepp, vilket blir början på en galen resa genom universum. Det här är en skratta rakt ut-bok som får en att inse hur viktigt det är att äga en handduk. /Sofie

Barn- och ungdomsböcker

Slicka inte på boken av Idan Ben-Barak och Julian Frost

Intressant, rolig och upplysande faktabok för alla som gillar att titta närmare på saker och ting. Vi följer med mikroorganismen Mini när hon upptäcker till exempel papper, tänder, en tröja och en navel. Hon tittar väldigt nära. Och det verkar som att fler och fler följer med på upptäcks-resan… Vågar du?

/ Linda

Slutet av Mats Strandberg

Ruggigt intensiv, stark och omvälvande pre-apokalyptisk ungdomsbok.

Vad skulle du göra om du hade en månad kvar att leva? Vem vill du vara? Och vem vill du vara med? Vi får följa några personer och hur de hanterar sin sista tid innan kometen kommer och gör så att himlen blir vit och haven förångas.

Det är gripande, tankeväckande och helt lysande.

/ Linda

Min syster är ett spöke och andra dikter av Lena Sjöberg

Känslosamma, kraftfulla och välgörande dikter på rim. Om stort och smått. För alla, men kanske mest för dig på mellanstadiet. I den här boken finns fantastiska dikter om saknad, stängda sovrumsdörrar, kärlek, köpcentrum, hav, höghus, längtan och livet. Med mera. Alla dikter är vackert illustrerade av Lena själv.

/ Linda

Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna

Lekfull, poetisk, varm och vacker bilderbok. Finstämda funderingar om hur många saker i vår tillvaro försvinner, förvandlas, förändras, kommer och går. På varje uppslag finns ett tunt genomskinligt blad som illustrerar vad som förändras. Det är elegant och fiffigt gjort så att bladet fungerar över båda sidorna när vi bläddrar. Boken tillägnas dig som tror att allt går upp i rök. För det finns kanske vissa saker som inte förändras. / Linda

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer