Annons

Blanchett och Farrell kritikernas favoriter

Film • Publicerad 7 januari 2023
Cate Blanchett tar emot pris som bästa skådespelare "Tár" – här dock på filmfestivalen i Palm Springs i torsdags.
Cate Blanchett tar emot pris som bästa skådespelare "Tár" – här dock på filmfestivalen i Palm Springs i torsdags.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Cate Blanchett och Colin Farrell stod för förra årets bästa skådespelarinsatser, åtminstone om de amerikanska kritikerna får säga sitt.

De båda vann pris för bästa skådespelare när National society of film critics presenterade sina vinnare på lördagen, Blancehtt för "Tár" och Farrell för "The banshees of Inisherin" och "After Yang".

Annons

Priserna var inga överraskningar, båda har hyllats sedan filmerna hade premiär på filmfestivalen i Venedig i höstas, där båda utsågs till bästa skådespelare. Sedan dess har de fått flera priser och kan natten till onsdag vinna Golden Globes för sina prestationer. De är dessutom favoriter att vinna även på Oscarsgalan senare i vår.

"Tár" utsågs på lördagen dessutom till bästa film medan pris för bästa regi gick till Charlotte Wells för brittiska "Aftersun". Svensk-nederländske Hoyte van Hoytema kom tvåa i omröstningen för bästa foto, för "Nope".

"Tár", "The banshees of Inisherin" och "Aftersun" får alla svensk premiär under våren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons