Annons

Bokstavligt talat: Mer skräck i ungdomsböcker

Böcker som ger kalla kårar tycks vara populärt både hos barn och vuxna. Bibliotekarierna Alexandra Karlsson och Magnus Dahl guidar oss till de läskigaste ungdomsböckerna just nu.
Publicerad 8 maj 2020 • Uppdaterad 20 november 2020

Här saknas innehåll

Alexandra Dahl, till vänster och Magnus Dahl ger tips på skrämmande ungdomsböcker i litteraturpodden ”Bokstavligt talat” med Marie Magnusson.
Alexandra Dahl, till vänster och Magnus Dahl ger tips på skrämmande ungdomsböcker i litteraturpodden ”Bokstavligt talat” med Marie Magnusson.Foto: Jonas Engman

Det är mycket böcker i jobbet för barn- och ungdomsbibliotekarierna Magnus Dahl och Alexandra Karlsson förstås. Men de har även hand saker som om programverksamhet för barn och unga, sång och dans, att boka in teaterföreställningar och planera bok- och filmklubb.

– Men i dessa tider är det ju väldigt stillsamt, säger Magnus Dahl.

Annons

Men böcker kan man alltid läsa. Till poddinspelningen har Magnus och Alexandra med sig flera fina boktips.

– Skräck och spänning är den stora genren bland ungdomsböcker just nu, säger Magnus Dahl. Vampyrtemat är inte lika stort längre.

Varför är det så tror ni?

– Det är härligt att bli rädd! Sen är det en trygghet att kunna stänga boken och känna att det inte var på riktigt, säger Alexandra Karlsson.

– Känslan att man ryser, att man sugs in och vill veta mer. Få reda på vad det är som skrämmer, säger Magnus Dahl.

Blir böcker mer och mer läskiga?

– Ja, man försöker tänja på gränsen tycker jag. Man kan gå till sig själv, man vill ha något lite otäckare än det man läste förra gången. Det märks även i barn- och ungdomslitteraturen, säger Magnus Dahl.

Alexandra Karlsson tipsar om en trilogi av Lena Ollmark. Den första heter ”Inmurade”.

– Den handlar om tre barn som går i en skola, som blivit för trång. I källaren finns ett rum som är igenbommat och kan användas till slöjdsal. Väggen rivs ner och byggarbetarna känner att det är något konstigt där inne. Allt står kvar sedan förr. Slöjdsalen invigs. Men ganska snart börjar det hända saker där nere. En maskin börjar köra av sig själv. Tre barn i samma klass vill göra något åt det hela. Den andra delen, ”Brännmärkta” är ännu mer otäck. Den sista heter ”Frostbitna”, säger Alexandra Karlsson.

Lyssna på mer tips i Bokstavligt talat på smp.se och där poddar finns.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons