Annons

Bollywoodlegendaren Lata Mangeshkar död

Lata Mangeshkar, en av Indiens mest hyllade sångerskor, har avlidit 92 år gammal. Hon kallades för "Bollywoods näktergal" och Indien har utlyst en två dagars landssorg.
Musik • Publicerad 6 februari 2022
Lata Mangeshkar, en av Indiens mest hyllade sångerskor har avlidit, 92 år gammal. Arkivbild.
Lata Mangeshkar, en av Indiens mest hyllade sångerskor har avlidit, 92 år gammal. Arkivbild.Foto: RAJESH NIRGUDE

Enligt BBC blev hon inlagd på sjukhus i Bombay i januari efter att ha testat positivt för covid-19.

Lata Mangeshkars karriär spann över ett halvt sekel och genom åren sjön hon över 30 000 sånger på 36 språk.

Annons

Men det var hennes arbete i Bollywood som gjorde henne till en nationalikon. Hon kallades ofta för "Bollywoods näktergal" och genom åren dubbades hennes röst över skådespelarnas i tusentals sånger.

Indiens president, Ram Nath Kovind, säger i ett uttalande att beskedet är hjärtekrossande och att Lata Mangeshkars arv är ojämförbart. Premiärminister Narendra Modi har skrivit på Twitter att hennes död "lämnar ett tomrum i vår nation som inte kan fyllas".

Lata Mangeshkar föddes i Indore city, 1929, och började skolas inom sång och musik, av hennes pappa som jobbade inom teatern, när hon var fem år. I tonåren började hon sjunga för filmer, men sitt stora genombrott fick hon 1949 med sången "Aayega Aanewala" i filmen Mahal.

2001 mottog hon Indiens största civila utmärkelse, Bharat Ratna.

Indien har utlyst en två dagars landssorg till hennes minne och hennes kropp kommer att placeras på lit de parade i Shivaji Park, i Bombay, rapporterar Times of India.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons