Annons

Bonnier Books köper svenska Strawberry

Den norske entreprenören Petter Stordalen säljer förlag till Bonnier Books – som nu köper Strawberry Publishings svenska och danska verksamhet.
Litteratur • Publicerad 11 maj 2020
"Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären", säger Petter Stordalen. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen / NTB

"Bokbranschen är mitt i en rejäl digitalisering som kommer att kräva allt vårt fokus i Norge, varför det känns naturligt att lämna över stafettpinnen i Sverige och Danmark till Bonnier, som är ledande inom det området", säger Petter Stordalen i ett pressmeddelande.

Förvärvet av den norska förlagsgruppen omfattar Strawberry Publishing i Sverige, där Strawberry Förlag och Bazar Förlag ingår, samt Strawberry Forlag i Danmark.

Annons

Det här kommer att snabbspola Bonnier Books etablering i Danmark, menar Håkan Rudels, vd.

– Det är inte särskilt ofta förlag är till salu i Norden, som sitter på rättigheter som är intressanta och med skickliga medarbetare. Här har vi dessutom Sverige och Danmark samtidigt, och det har vi ju typ aldrig, säger han.

Förlagen ska fortsätta att drivas som de gör även i fortsättningen, men med ett namnbyte. Håkan Rudels säger att man också kommer att dra lärdomar av den mindre och mer flexibla förlagsmodellen. Han tror att det kan uppstå nya affärsmöjligheter på grund av corona.

– Vi har bestämt oss för att titta på de förlag som dyker upp och det kanske dyker upp fler på grund av den situation vi befinner oss i.

Förvärvet av Strawberry i Sverige inkluderar många bästsäljande författarskap, exempelvis Lucinda Riley och Ninni Schulman. Danska Strawberry startades för mindre än ett år sedan men har redan knutit till sig många starka författarskap, som Katrine Engberg, Camilla Läckberg och Viveca Sten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons