Kultur

Braåssångare sjöng för kungen

Malmö Artikeln publicerades

Under jubileumskonserten i samband med Malmö operas 75-årsjubileum var det Braåssångaren Daniel Johansson som stod i centrum.

Han är nämligen kungens personlige favorit och Kungen var såklart på plats för att applådera sin hovsångare.

Daniel Johansson.
Foto: Malin Arnesson
Daniel Johansson.

Det är typ Brittsommar i Malmö under söndagen. Hösten tog time out. Ändå strömmar folk in på Malmö opera, där man firar att teatern funnits i 75 år. Den öppnade 1944, 23 september, mitt under brinnande krig.

Två tokutsålda föreställningar, totalt 3400 personer, var med för att fira. Många minglade med ett glas vin in i det sista på teaterterrassen.

Men prick klockan 13 drog matinéföreställningen i gång med Hugo Alfvéns ”Festouverture”. Med Malmö Operaorkester, som var på tå den här speciella dagen.

Därefter avlöste feststyckena varandra. Och historiehumoristen Kalle Lind gjorde en storartat jobb som konferencier när han knöt ihop styckena med anekdoter och kul referenser (”Sven Stolpe, alltså Alex Schulmans morfar”).

Malmö opera kom egentligen till först 2006. Tidigare hette det Malmö stadsteater. Det var där Ingmar Bergman var konstnärlig ledare under 50–talet. Kalle Lind igen:

– Det här var hans lyckligaste period i livet, hur man nu ska tolka det…

Musikaliskt var kvällen mycket varierad. Det blev nummer med operans barnensemble. Det blev nostalgi med en rusig ”Hello Dolly”. Och det blev ekvilibristisk opera med världsstjärnan Dilbér. Och såklart smekningar med Rickard Söderberg i en sagolik ”Send in the clowns”.

Men det som kanske berörde mest var Helen Sjöholm i ”Min astrakan” ur ”Kristina från Duvemåla”. Det är smått obegripligt att Björn & Bennys Smålandsmusikal haft urpremiär i Malmö. Något för historieböckerna.

Däremot fick vi oss inte till livs en annat historiskt insats. Jan Malmsjö i ”La cage aux folles”, eller ”Kagefolien” som den hette på ren malmöitiska. Tyvärr.

Men så var det smålänningen. Daniel Johansson från Braås fick mycket istid. Kanske inte så konstigt med tanke på att Kungen var på plats och att det var han personligen som värvat Daniel som hovsångare. Han var från början inbiten hårdrockare, men när sångpedagogen Sylvia Mang-Borenberg spelade ett stycke ur Puccinis ”Tosca” bytte han sida. Han valde nu inte ”Tosca”, men väl ”Carmen”, och den tjusiga ”Blomsterarean”. I andra akten fick han glänsa med ”Nessun dorma”.

Länet har en stolt operatradition. Från Kristina Nilsson från Vederslöv till Malin Hartelius från Tingsryd. Och nu Daniel Johansson från Braås.

Snyggt.