Annons

Brist på manliga sångare hotar svenskt körliv

Kultur • Publicerad 5 juni 2023
Pojkarna väljer bort körsång, uppger Kulturnytt i Sveriges Radio. Här sjunger Nano tillsammans med en barnkör på Skansen. Arkivbild.
Pojkarna väljer bort körsång, uppger Kulturnytt i Sveriges Radio. Här sjunger Nano tillsammans med en barnkör på Skansen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Framtiden för svenskt körliv hotas av brist på manliga sångare. Det uppger Kulturnytt i Sveriges Radio som bland annat varit i kontakt med Sveriges körförbund och med Svenska kyrkans gosskörsförening.

– Man kan fråga i princip vilken körledare som helst, både inom och utanför kyrkliga kontexter, och de kommer att säga att de har mycket svårare, ibland omöjligt, att rekrytera tenorer och basar, säger Joakim Kruse, körledare i Västerås domkyrka och ordförande i Svenska kyrkans gosskörsförening till Kulturnytt.

Annons

Han uppger att killarna faller bort redan i mellanstadieåldern, ibland ännu tidigare.

– Vi måste vända den här sjunkande trenden. Det är inte bara för de sjungande barnens skull utan också för att vi har ett ansvar för att den här musiken ska kunna klinga för framtida generationer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons