Annons

Brittisk teater uppmanas börja om från början

Brittisk teater behöver återbyggas från grunden för att bli mer tillgänglig för människor med olika bakgrund. Det menar bland andra den svarta skådespelaren Gabrielle Brooks som står bakom initiativet Blackstage UK.
Teater • Publicerad 12 mars 2021
I september firade The Young Vic theatre i London 50 år med bildinstallationen "The Unforgotten". Porträtten visar den brittisk-jamaicanska sjuksköterskan Mary Seacole, den amerikanska gayaktivisten Marsha P Johnson och den medaljbehängda krigspiloten Ulric Cross från Trinidad. Arkivbild.
I september firade The Young Vic theatre i London 50 år med bildinstallationen "The Unforgotten". Porträtten visar den brittisk-jamaicanska sjuksköterskan Mary Seacole, den amerikanska gayaktivisten Marsha P Johnson och den medaljbehängda krigspiloten Ulric Cross från Trinidad. Arkivbild.Foto: Victoria Jones/AP/TT

Via filmade inlägg på sociala medier presenterar svarta brittiska kulturarbetare sina erfarenheter och Gabrielle Brooks ser pandemins effekter på brittisk teater som en chans att börja om, skriver The Guardian.

– Ja, vi har de förödande finansiella effekter som pandemin har haft på konsten, men vi kommer att överleva och vi har fått här är gåvan att helt kunna återuppbygga. Jag menar helt börja om från scratch, säger hon till tidningen.

Annons

Enligt statistik från Arts Council England från 2015 var endast fem procent av de anställda vid några av Londons teatrar svarta personer. Detta i en stad där mer än 40 procent av befolkningen har en bakgrund i etniska minoriteter.

Brooks, som bland annat synts i Londonteatern Young Vics uppsättning av "En trettondagsafton", och som också har en roll i den kommande Netflixserien "Shadow and bone" menar att mångfaldsarbetet lika mycket gäller publiken:

– Jag stod på scenen och tänkte tyst för mig själv: Wow, det är ingen som tittar tillbaka och ser ut som jag. Det får mig inte bara att känna mig ensam, det känns också som att det inte finns någon framåtrörelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons