Chris Whittakers storslagna spänningsroman imponerar på flera plan
Mörkrets alla färger
Författare: Chris Whitaker
Översättare: Maria Lundgren
Förlag: Natur & Kultur
Det är 70-tal i Amerika. I Monta Clare blir 13-årige Joseph ”Patch” Macauley både hjälte och offer när han räddar en jämnårig flicka från att bli kidnappad, men själv blir bortförd.
Försvinnandet påverkar naturligtvis även andra i hans närhet. Kapitlen där bästa vännen Saint ihärdigt letar efter Patch är den bästa skildring av att lång tid passerar som jag nånsin har läst. Tid som märks, både i kroppen och på omgivningen.
När Patch till slut blir hittad går det inte att finna några spår av vare sig förövaren eller av Grace – den flicka som var inlåst tillsammans med honom. Har hon ens funnits? Patch är fast besluten att rädda henne. Han inleder något som ska bli ett livslångt sökande.
”Detta är en mastodontberättelse med magnifika personporträtt, komplext djup och mycket humor.”
Detta är en mastodontberättelse med magnifika personporträtt, komplext djup och mycket humor. Saints närhet till och intresse för naturen påminner om ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Lika ofta som naturens skiftningar gestaltar tiden, är de också metafor för känslor och agerande. Särskilt roligt är det att lära känna Misty – så usel på att laga något ätbart att det mesta hamnar i soporna utan hennes vetskap – och Sammy, en nedgången gallerist med smak för fina spritsorter och dyra gastronomiska upplevelser. Det blir därför ett antiklimax när vissa scener hastas igenom. Jag skulle exempelvis vilja veta hur Misty verkligen känner när Patch missar deras planerade biobesök.
Bokens svaghet är när flera kryptiska cliffhangers staplas på varandra, i kombination med väldigt få ledtrådar om vad som faktiskt sker. Det blir helt enkelt stundtals för många frågetecken att hålla reda på i en och samma scen.
Vi får följa Patch och Saint under fyra årtionden, och deras liv som sällan blir som de har tänkt sig, kors och tvärs genom hela USA. Det är genomgående tydligt att varje beslut öppnar upp för en myriad av nya vägval. Vad är egentligen rätt?
Det sägs att en bok inte ska dömas efter omslaget, men det här är antagligen årets snyggaste bokomslag. Och vilken bok sen! Det är ett privilegium att få ta del av Saints och Patchs livsöden. Med hjälp av färgerna på framsidan och beskrivningarna av Patchs målningar känns det som att jag sett tavlorna själv. Och de kommer jag att bära med mig, länge.
Chris Whittaker
Chris Whitaker är en brittisk författare. Hans första bok på svenska, ”Slutet blir vår början”, belönades med både en Gold Dagger för bästa spänningsroman i Storbritannien och Årets bästa översatta deckare av Svenska deckarakademin. Även debutromanen ”Välkommen till Tall Oaks” är prisbelönt.