GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Clara Sola" till Oscarsgalan ändå

Film • Publicerad 22 oktober 2021
Nathalie Álvarez Meséns "Clara Sola" nomineras till Oscarsgalan av Costa Rica. Arkivbild.
Nathalie Álvarez Meséns "Clara Sola" nomineras till Oscarsgalan av Costa Rica. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

"Clara Sola" blev inte Sveriges nominering till nästa Oscarsgala. Men Costa Rica – regissören Nathalie Álvarez Meséns andra hemland – nominerar filmen i stället.

33-åriga Álvarez Meséns långfilmsdebut premiärvisades på Cannesfestivalen i somras. Det är en svensk-costaricansk samproduktion.

Filmen utspelar sig i bergen i Costa Rica. Dess huvudperson, 40-åriga Clara, är en kvinna med högfunktionell autism som anses ha en särskild kontakt med det gudomliga.

– Det här helgonskapet som hon bär på är inte kompatibelt med en sexualitet, exempelvis och under filmens gång så befriar hon sig från det förtrycket, sade Nathalie Álvarez Mesén i en TT-intervju i juni.

I torsdags stod det klart att Sverige nominerar Ronnie Sandahls "Tigrar" till Oscarsgalan, som hålls i mars nästa år. De två andra kandidaterna var "Clara Sola" och Erik Poppes nytolkning av "Utvandrarna".

"Clara Sola" har svensk biopremiär den 26 november.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.