Annons

Darins krossade hjärta blev ett album

Tanken var aldrig att det skulle bli en skiva. Men Darin skrev av sig hjärtesorgen och nu släpps albumet "En annan jag".
– Jag vill visa att man kan må bättre igen, säger han.
Nöje • Publicerad 15 september 2023
Darin ger sig ut på stor arenaturné i höst. "I|bland känns det lite konstigt att folk köper biljetter för att se mig. Det är lite svårt att ta in, men samtidigt är det häftigt", säger han.
Darin ger sig ut på stor arenaturné i höst. "I|bland känns det lite konstigt att folk köper biljetter för att se mig. Det är lite svårt att ta in, men samtidigt är det häftigt", säger han.Foto: Anders Wiklund/TT
Nya skivan "En annan jag" föddes ur ett krossat hjärta.
Nya skivan "En annan jag" föddes ur ett krossat hjärta.Foto: Anders Wiklund/TT
Darin.
Darin.Foto: Anders Wiklund/TT

I slutet av 2020 satt Darin ensam i en liten lägenhet i Santa Monica. Han mådde inte bra. Pandemin rasade i världen, alla spelningar var inställda och ingen visste hur framtiden skulle bli. Darin hade precis kommit ut som homosexuell, han hade sålt sin lägenhet i Stockholm och visste inte var han skulle bo. Lägg där till att hans hjärta var krossat efter en kraschad relation.

– Jag kände mig lost. Det kändes som att jag alltid skulle må som jag gjorde då, säger han.

"Bara för mig"

Annons

Vägen ut blev att skriva låtar. Darin skrev i ett block som fungerade som en dagbok, och dagboken blev till texter som blev till låtar. En av de första var "Starkare", som släpptes tidigare i år.

– Tanken var inte att jag skulle dela med mig av låtarna ens. Det var bara för mig, och jag var helt säker på att det inte skulle bli en skiva. Men så utvecklades det, säger han.

Sammanlagt tog det två år att skriva albumet, som avslutas med upptempolåten "Satellit".

– Den var den sista låten jag skrev, och det är skönt att den kom med på skivan. För den förklarar litegrann, visar att man kan få känna sig fri och stark igen efter att ha gått igenom något jobbigt, säger Darin.

Starka reaktioner

Reaktionerna efter det att "Starkare" hade släppts liknar ingenting Darin har varit med om tidigare. Hans inkorg fylldes till brädden av meddelanden från människor som också har gått igenom svårigheter:

– Man inser verkligen att shit, vad folk går igenom saker. Jag fick ta del av hjärtskärande stories. Alltså, det är verkligen inte lätt att leva, även om det samtidigt också är vackert och fint.

Darin beskriver "En annan jag" som hans mest personliga hittills, och det är även första gången han själv har skrivit alla texter och all musik.

– Jag har skrivit en massa låtar själv tidigare också, men det har bara aldrig blivit släppt och jag har haft lite svårt att skriva klart grejer. Men de här låtarna gjorde jag helt klart. Det känns skönt att de inte stannade i min laptop och bara blev liggande, som de andra 200 idéerna jag har där, säger han och skrattar.

TT: Vad hoppas du att lyssnarna ska känna när de hör "En annan jag"?

– Kanske att de ska få lite hopp. Att de kanske ska förstå var jag har varit när det har varit som mest tungt, att de ska få följa med på min resa. Att man kan må bättre och känna sig "on top of the world" igen.

Arenaturné

Annons

I höst väntar en stor arenaturné för Darin. I slutet av september är det premiär i Linköping, och turnén fortsätter därefter till ytterligare tio arenor.

– Jag vill inte avslöja för mycket, men på turnén får man följa med in i fyra olika världar tillsammans med mig. Min senaste turné var akustisk och en del av den här turnén kommer att vara ganska intim, men det blir också en större känsla, säger han.

"En annan jag" släpps den 15 september.

Fakta: Darin

Namn: Darin Zanyar.

Ålder: 36.

Bor: I Palma på Mallorca och i Stockholm.

Bakgrund: Slog igenom i TV4:s "Idol" 2004, där han kom på andra plats. Släppte debutalbumet "The anthem" året därpå och har sedan dess släppt ytterligare sju soloalbum, både på svenska och engelska.

Aktuell: Nya albumet "En annan jag" och arenaturné i höst.

Fakta: Darins höstturné

Turnéplan: 29/9 Linköping, 30/9 Kalmar, 6/10 Göteborg, 7/10 Halmstad, 13/10 Malmö, 14/10 Helsingborg, 21/10 Gävle, 27/10 Stockholm, 28/10 Örebro, 3/11 Karlstad, 4/11 Leksand.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons