Annons

De får pris för sitt arbete mot antisemitism

Kultur • Publicerad 19 januari 2021
2020 års Tjugosjunde januari-pris går till Björn Wiman och Sanna Sjöswärd. Pressbild.
2020 års Tjugosjunde januari-pris går till Björn Wiman och Sanna Sjöswärd. Pressbild.Foto: Peter Knutson/TT

Björn Wiman, journalist och författare, och Sanna Sjöswärd, fotograf och författare, tilldelas 2020 års Tjugosjunde januari-pris.

Priset delas ut av Föreningen Förintelsens överlevande (FFÖ) i samband med minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga. "Båda har gjort mycket viktiga insatser för att hålla minnet av Förintelsen levande och motverka antisemitism och rasism", skriver föreningens ordförande i ett pressmeddelande.

Annons

På grund av coronapandemin kommer ingen publik att närvara vid minneshögtiden. Det gör däremot kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Bland talarna finns Eva Byk som överlevde Förintelsen och statsminister Stefan Löfven.

Prissumman på 10 000 kronor delas lika mellan Wiman och Sjöswärd.

Fakta: Tjugosjunde januari-priset

Tjugosjunde januari-priset delas ut årligen i samband med högtidlighållandet av Internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Högtiden arrangeras av: Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande i samarbete med Forum för levande historia, Svenska kommittén mot antisemitism och Judiska museet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons