Annons

Zackari om "Musikhjälpen": Mer än ett program

Det blir Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia som kliver in i en glasbur i Norrköping för att leda årets "Musikhjälpen" och kämpa mot barnarbete.
Nöje • Publicerad 17 november 2021
Brita Zackari, Oscar Zia och Anis Don Demina är trion som kommer leda årets "Musikhjälpen" i P3.
Brita Zackari, Oscar Zia och Anis Don Demina är trion som kommer leda årets "Musikhjälpen" i P3.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Årets tema är "För en värld utan barnarbete".
Årets tema är "För en värld utan barnarbete".Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brita Zackari var med som programledare redan förra året, och när hon fick frågan i år kändes det självklart att återvända.

– Det är världens roligaste jobb. Det finns inget annat sammanhang där man har så otrolig kontakt med publiken i och med att man skapar programmet tillsammans. Det är mer än ett radio- och tv-program och man jobbar för en gemensam sak. Personligen är det här den tiden på året då jag återfår hoppet om mänskligheten, säger hon.

"Berövade på mänskliga rättigheter"

Annons

Anis Don Demina och Oscar Zia gör båda premiär som programledare, men har deltagit som artister tidigare och Oscar Zia har också varit publikens ambassadör.

– "Musikhjälpen" är som en tradition, jag har fått äran att gästa och vara med om den varma känslan år efter år, men det känns ändå som ett abstrakt uppdrag, säger Zia.

Temat för årets "Musikhjälpen" är "För en värld utan barnarbete" och programmet ska sätta fokus på att 160 miljoner barn i världen just nu tvingas till barnarbete.

– Jag kan inte så mycket om det här ämnet. Det blir jävligt uppenbart hur man är en svensk privilegierad medborgare som inte alls är medveten om hur världen ser ut. Det är ju 160 miljoner liv som blir berövade på sina mänskliga rättigheter, säger Oscar Zia.

"Blir lätt berörd"

Anis Don Demina är beredd på starka känslor i glasburen.

– Jag kommer nog att gråta mest av alla, fy fan vad jag kommer att gråta. Jag har väldigt nära till tårar och jag blir lätt berörd och med det här temat tror jag att alla kommer att gråta. Vi är där för att lära oss tillsammans och än så länge har vi bara skrapat på ytan, säger han.

"Musikhjälpen" är ett radio- och tv-evenemang som har sänts en vecka per år sedan 2008 med syfte att samla in pengar för att arbeta med mänskliga katastrofer. Under veckan direktsänds Musikhjälpen dygnet runt på P3 och SVT Play. Årets program sänds från Gamla Torget i Norrköping 13–19 december.

Fakta: Musikhjälpen

Är en direktsänd insamling som i december varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.

Sedan starten 2008 har teman som "Barn är inte till salu", "Alla flickor ha rätt att gå i skolan" och "Ingen ska behöva fly undan klimatet" avhandlats, och i år heter temat "För en värld utan barnarbete".

Tre programledare, i år artisterna Anis Don Demina och Oscar Zia samt programledaren Brita Zackari, bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i drygt 140 timmar.

Under veckan får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen, i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat. Under sändningen kan publiken önska låtar för insamlingspengar.

Är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Källa: Sveriges Radio

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons