Annons

Debuterar i Audiard-film: Tufft jobb

Efter utflykten till USA med västernfilmen ”The Sisters brothers” är Jacques Audiard tillbaka i Frankrike.
I ”Paris 13:e arrondissement” berättar den franske regissören om några unga människor i ett av Paris 20 arrondissements – om deras liv och bekymmer kring jobb, kärlek och framtidsdrömmar.
Film • Publicerad 10 mars 2022
Lucie Zhang på filmfestivalen i Cannes, när filmen hade världspremiär. Arkivbild.
Lucie Zhang på filmfestivalen i Cannes, när filmen hade världspremiär. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Lucie Zhang tillsammans med Makita Samba i "Paris 13:e arrondissement". Pressbild.
Lucie Zhang tillsammans med Makita Samba i "Paris 13:e arrondissement". Pressbild.Foto: Scanbox

Lucie Zhang, som spelar Emilie i filmen, gör intervjuer med världspressen via Zoom från Paris. Hon berättar att hon egentligen inte har så stora beröringspunkter med sin rollfigur.

– Jag känner igen mig i hennes dröm om frihet, resten är långt från min personlighet, säger hon.

Annons

Det trettonde av den franska huvudstadens arrondissements betecknas som en mångkulturell stadsdel med ett livligt kulturliv och ett stort inslag av kinesiska och vietnamesiska affärer och restauranger. Emilie är en ung asiatisk kvinna som får den svarte Camille som inneboende och som älskare.

Hade intimitetskoreograf

Han möter senare Nora som han dras till, men på grund av tidigare upplevelser har hon svårt att erkänna att även hon dras till honom. Det handlar mycket om kärlek och om sex, men Lucie Zhang tyckte inte att nakenscenerna var svåra att spela in.

– Vi hade en intimitetskoreograf och vi hade flera månader på oss att lära känna varandra och repetera, konstaterar hon.

För Lucie Zhang är detta den första filmrollen. Audiard hade av naturliga skäl inte hört talas om henne tidigare, hon sökte och fick rollen, och det resulterade i mängder av lovord.

– Jag är otroligt tacksam över det. Det var inte lätt, det var ett ofta tufft jobb, och att få beröm är underbart.

Paris som smältdegel

Hon känner djup släktskap med Emilies törst efter frihet och är förtjust i hur Audiard porträtterar den franska huvudstaden.

– Jag tycker att filmen ger en så bra bild av Paris som en smältdegel och detta utan att börja berätta om olika kulturer. Det är en rak berättelse om unga människor som blir förälskade.

Lucie Zhang är den oerfarna av de tre huvudrollsinnehavarna, Noémie Merlant, som spelar Nora, hade en av huvudrollerna i den hyllade ”Porträtt av en kvinna i brand” och Makita Samba, som spelar Camille, har haft ett tiotal filmroller tidigare.

– För att det vi sade skulle kännas mer naturligt fick vi många möjligheter att improvisera när vi skulle ha diskussioner, säger Lucie Zhang, som tyckte det var underbart att gå på röda mattan vid filmfestivalen i Cannes och som efter premiären där rest med filmen till olika länder.

– Det har varit oerhört intressant att tala med journalister från andra länder och få höra vad de tycker om filmen.

Fakta: Lucie Zhang

Ålder: 21 år.

Bor: I Paris.

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: I "Paris 13:e arrondissement" som har svensk biopremiär den 11 mars.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons