Kultur

Dödsfall: Konstnären Ulrika Hydman Vallien har avlidit

Åfors Artikeln publicerades

Kända designern och glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien har avlidit under onsdagskvällen. Hon skulle ha fyllt åttio år på lördag.

Ulrica Hydman-Vallien
Ulrica Hydman-Vallien

– Min älskade Ulricas varma hjärta slutade att slå Ikväll. En obegriplig förlust, skriver maken Bertil Vallien på sin facebooksida.

Ulrika och Bertil Hydman-Vallien som här berättade om sina reaktioner på nedläggningen av glasbruken och en av sina många gemensamma utställningar.
Foto: Paul Madej
Ulrika och Bertil Hydman-Vallien som här berättade om sina reaktioner på nedläggningen av glasbruken och en av sina många gemensamma utställningar.

Ulrika Hydman Vallien är en av landets mest namnkunniga konstnärer och hennes designade glaskonstverk finns mängder av svenska hem.

Hemligheten bakom hennes världsberömda djärva kreativitet beskrev hon själv väldigt enkelt i intervjun inför den kommande födelsedagen.

– Jag bejakar, jag är inte så rädd av mig. Jag vill klämma ur mig det som är viktigt och får på köpet även det som är oviktigt. Jag vet inte alltid vad jag gör, men det blir ofta bra. När jag är osäker är Bertil behjälplig.

Ulrika Hydman Vallien med ett av sina berömda glas.
Foto: Ulrika Bergström
Ulrika Hydman Vallien med ett av sina berömda glas.

I den långa intervjun snuddade hon också vid ämnen som döden och livet och att hon fortfarande hade lust att leva.

– Jag är pigg och har det bra i livet, jag har en bra make och fina barn och barnbarn. När jag är här i Småland badar jag i isvak hela vintern. När jag kliver upp ur vaken känner jag lyckan strömma över hela mig.

Men hon hade också tankarna framåt och visste hur hon ville råda andra skapande människor:

– Uttryck dig själv och var modig. Våga sticka ut hakan och gör det du tror på just nu.

fakta

Ulrika Hydman Vallien

Föddes 1938 i Stockholm och blev under sitt liv en av Sveriges mest välkända konstnärer.

Under studietiden på Konstfack under sent 1950-tal studerade hon under Stig Lindberg och det var också där hon träffade sin framtida make Bertil Vallien.

I sin och makens studio i Åfors kom idéerna inte bara till glaskonst utan lika mycket keramik, akvareller och textilier. Mest känd är Ulrika Hydman Vallien för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar.

Visa mer...

Ulrika Hydman 1938-2018

+ 5