Annons

E-sportare strejkar – säsong skjuts upp

Spel • Publicerad 3 juni 2023
Nordamerikanska "League of legends"-spelare strejkar. Arkivbild.
Nordamerikanska "League of legends"-spelare strejkar. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Spelare i den nordamerikanska "League of legends"-ligan LCS strejkar. Enligt lobbyorganisationen Perfect Union är det första gången det sker i ett professionellt e-sportsammanhang.

Spelarna, som representeras av fackförbundet LCSPA, är kritiska till att arrangörerna, tillika spelets skapare Riot Games, ändrat i reglerna så att lagen inte längre behöver ha ett lag i en slags farmarliga som kallas NACL, enligt The Verge.

Annons

Strax efter att Riot presenterat den ändringen meddelade flera lag att man skulle avveckla NACL.

Efter strejkbeslutet har Riot skjutit upp starten av sommarens säsong två veckor, för att fortsätta dialogen med facket. Riot hotar dock med att man inte kommer att skjuta upp den längre än så och att man i så fall skrotar hela säsongen. Det innebär också att lagen inte kan kvala in till årets VM, som arrangeras i Sydkorea.

LCSPA konstaterar att "utan spelare, så finns det ingen liga och det finns ingen e-sport", och har bett om dagliga möten med Riot tills dess att konflikten är löst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons