Annons

Elin Olofsson försökte lägga ner författardrömmen

2013 kom Elin Olofssons första roman ”Då tänker jag på Sigrid” ut. Tidigare i höst kom hennes femte, ”Herravälde”. Nu gästar hon Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.
Publicerad 8 november 2019
Författaren Elin Olofsson, till höger, gästar Smålandspostens Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat.”
Författaren Elin Olofsson, till höger, gästar Smålandspostens Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat.”Foto: URBAN NILSSON

Här saknas innehåll

Författaren Elin Olofsson bor i lilla Bredbyn i Jämtland och skriver gärna om kvinnor i hemtrakten. Att bli författare har alltid varit Elins dröm, men som liten förstod hon inte hur det skulle gå till.

– Jag sa att jag ville bli jurist för att det var något man kunde läsa till.

Annons

När Elin började skriva på sin första bok, var det som ett försök att lägga ner författardrömmen.

– Jag försökte intala mig att det var det första och sista försöket. Jag skulle kunna säga att jag gjort mitt yttersta och ända blev jag inte författare.

Men det blev inte så?

– Nej, jag skrev kvällar och helger i nästan två år. Jag var helt inställd på att bli refuserad. Men två veckor efter att jag skickat in fick jag svar från ett förlag. Det var allt på en gång, hur ville jag ha omslaget?

– Allt blev annorlunda än jag hade tänkt. På vinst och förlust sa jag upp mig. Tänkte att nu när allt det här har hänt är det bara att köra.

Det var tufft!

– Ja, de första åren var det tufft att försörja sig på heltid. Jag hade andra sidouppdrag. Men jag skrev den andra boken och sedan var det i gång.

Första boken ”Då tänker jag på Sigrid” handlar om en ung kvinna som lämnar Stockholm med krossat hjärta och flyttar tillbaka till släktgården i Jämtland. Hon börjar forska i vad som hade hänt i släkten.

Nästa bok, ”Till flickorna i sjön” skrevs kort efter, Elin fick tips om att vara snabb för att inte börja tvivla på sig själv. Därefter kom ”Gånglåt”. Sedan ”Krokas”, den första rent historiska romanen som utspelar sig 1949 i Krokom.

Elin fortsatte på det historiska spåret och backar i senaste boken ”Herravälde” bak ända till 1921.

Annons

– Det är roligt att skriva historiska romaner. Det är så spännande att göra research, man tittar i gamla tidningsarkiv. Hela 1900-talets historia är mycket intressant, det händer så mycket, även för kvinnorna.

– 1921 var första året svenska kvinnor fick rösta. Det handlar om en kamp för frihet. Och kampen pågår då som nu. Det är tematiskt det som ”Herravälde” handlar om, kampen för frihet, berättar Elin Olofsson.

Alla avsnitt av Bokstavligt talat hittar du på smp.se/kultur-noje eller i Podcaster på Itunes.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons