Annons

Elvis svenska gitarr till salu

I sin comeback-show 1968 spelade Elvis Presley på en svenskbyggd Hagström-gitarr.
Den ska auktioneras bort nu. Köparen får räkna med att pytsa in minst två miljoner dollar.
Kultur • Publicerad 11 mars 2021
Elvis Presley ägde aldrig den svenska Hagström-gitarr som nu klubbas bort. Men han gjorde den ikonisk i sin comeback-show 1968. Förväntat pris? Över två miljoner dollar. Arkivbild.
Elvis Presley ägde aldrig den svenska Hagström-gitarr som nu klubbas bort. Men han gjorde den ikonisk i sin comeback-show 1968. Förväntat pris? Över två miljoner dollar. Arkivbild.Foto: Foto: AP/TT

– Jag hatar begreppet ikonisk, men för en gång skull är det korrekt, säger författaren, journalisten och Hagström-experten Mikael Jansson till TT.

Artefakten i fråga är en röd halvakustisk Hagström Viking II. Studiomusikern Al Casey lånade ut den till Elvis för tv-konserten "'68 Comeback Special" som NBC sände i december det året.

Annons

Bilderna på Elvis med den röda gitarren från den succéartade återkomsten har levt vidare på skivalbum, frimärken, kaffemuggar och diverse varor.

Unik klenod

Senast Al Caseys gitarr såldes var på 1990-talet. Nästa chans kommer den 27 mars.

Utgångsbudet hos GWS Auctions i Kalifornien är 250 000 dollar. Slutpriset kan mycket väl få en nolla adderad, det vill säga motsvarande drygt 20 miljoner kronor.

– Jag skulle inte bli förvånad om priset sticker iväg över två miljoner dollar, säger Mikael Jansson.

Han jämställer den svenska klenoden med gitarrer som tillhört John Lennon, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Kurt Cobain och Jerry Garcia, rariteter som gått för runt två miljoner dollar.

Okänd säljare

Säljaren är okänd, men det går ju rykten, berättar Mikael Jansson:

– Ägaren har legat väldigt lågt till skillnad mot många andra samlare.

Köparen blir troligen en svinrik privat samlare. Stalltipsen ger låga odds för en amerikansk it-miljardär.

Mikael Jansson har skrivit tre böcker om familjeföretaget Hagström som grundades i Älvdalen på 1920-talet. Nu för tiden är bolaget svenskt-tyskt med tillverkning i Kina. Men varumärket är fortfarande i familjen Hagströms ägo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons