Annons

En film för konstentusiasterna

Kultur • Publicerad 31 mars 2006
Isaac och Sigrid.
Isaac och Sigrid.Foto: 

Som film betraktat är dokumentären om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald faktiskt rena sömnpillret. Man kan visserligen inte klaga på regissören Anders Wahlgrens gedigna researcharbete. Han verkar ha hittat det mesta av parets personliga brev och anteckningar, och därtill en hel del privata foton och lite rörligt bildmaterial från ett hyfsat tidigt 1900-tal.

Utifrån detta har han skapat en fiktiv dialog mellan Sigrid och Isaac (framförd av Gunilla Röhr och Philip Zandén) och låter bildmaterialet så gott det nu går illustrera det som sägs. Till sin hjälp tar Wahlgren också parets målningar som zoomas in i detalj. Och det må väl vara hänt att bilderna mest känns som en ursäkt för att få berätta historien om deras gemensamma liv och deras strävan att etablera sig som konstnärer i ett samhälle där de hade en hel del emot sig (han var jude, hon var kvinna). Men inte ens dialogen lyckas riktigt beröra. Här finns ju uppenbara ingredienser som borde kunna skapa dramatik - deras svårigheter att få ihop äktenskapet då de ofta levde åtskilda, den växande antisemitismen som drabbade Grünewald, konkurrensen och svartsjukan. Men dialogen är så uppstyltad och konstgjord att det är svårt att känna något verkligt engagemang. De kvasipoetiska inslagen i texten gör inte heller saken bättre.

Grundmaterialet är helt klart gott: det är allmängiltigt, historiskt relevant och stundtals skrämmande aktuellt. Men det hade med all säkerhet fungerat bättre om det hade fått bli en spelfilm, vilket först var tanken. Då hade fler än redan inbitna konstentusiaster haft behållning av filmen. Det hade Sigrid och Isaac förtjänat.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons