Eva Röse tar "Maria Wern" vidare

Nya brottsfall väntar för Gotlandspolisen Maria Wern, spelad av Eva Röse – som nu med stolthet även kan titulera sig medskapare av serien.
Tv • Publicerad 17 april 2021
Eva Röse är tillbaka i rollen som Maria Wern och Erik Johansson gör fortsatt den andra huvudrollen som Sebastian Ståhl. Pressbild.
Eva Röse är tillbaka i rollen som Maria Wern och Erik Johansson gör fortsatt den andra huvudrollen som Sebastian Ståhl. Pressbild.Foto: Jakob Dahlström/TV4
Eva Röse har som medskapare av serien fått större respekt för alla manusförfattare. "Är det berättelser och historier vi vill ha, då måste vi börja lyssna på våra manusförfattare och ge dem ordentliga resurser", säger hon.
Eva Röse har som medskapare av serien fått större respekt för alla manusförfattare. "Är det berättelser och historier vi vill ha, då måste vi börja lyssna på våra manusförfattare och ge dem ordentliga resurser", säger hon.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Eva Röse har sedan 2008 gestaltat polisen Maria Wern i tv-serien baserad på Anna Janssons deckarromaner. Men till den kommande åttonde säsongen hade Röse ett speciellt krav för att fortsätta.

– Den enda anledningen till att jag skulle göra en säsong till var att jag då skulle vara exekutiv producent och få vara med och utveckla manus – och det har ju tagits emot väldigt väl, säger hon och fortsätter:

– Det var inget krav som jag behövde skrika högt om. Det var verkligen välkommet vill jag understryka. Produktionen har vetat om det i flera år och nu fanns det en öppning.

"Fan vad mäktigt"

Som huvudrollsinnehavare har hon även i tidigare säsonger av "Maria Wern" haft en del att säga till om i arbetet med serien. Det var också en av anledningarna till att hon nu krävde att få ta mer ansvar.

– Jag har ju varit med och blandat mig i historierna under flera år, och blivit inbjuden av produktion, manusförfattare och regissör att komma med min input – och jag har stundtals varit så inblandad i projektet att jag har sagt: "Nu vill jag kliva in mer och få kredd för allt arbete som jag lägger ner och allt jag bidrar med", säger hon.

Men det är ändå något helt annat att vara med från grunden, att få påverka berättelsens riktning och få ta fram nya roller, förklarar Eva Röse, som i manusarbetet har samarbetet med seriens huvudförfattare Inger Scharis.

– Det är otroligt tillfredsställande att fabulera och komma på en karaktär och en linje, att hitta på vad hon ska heta, att vara med och casta henne. Och sedan faktiskt få spela mot henne på polisstationen och i smyg titta på henne och tänka: "I made you" – fan vad mäktigt, säger Eva Röse.

Sänds i 38 länder

De åtta nya avsnitten är uppdelade på fyra historier och utspelar sig som vanligt på Gotland där polisen Maria Wern tar sig an olika brottsfall. I den kommande säsongen ställs Maria Wern också inför en rad existentiella tankar.

– Hon står i ett skede i livet som jag tror att många människor kan känna igen sig i. Här är jag nu, på ytan är allt bra: Men är jag lycklig? Är jag tillfredsställd? Var det så här det skulle bli? Ska jag bo här? Jobba här? Ha den här relationen? säger Eva Röse.

Den åttonde säsongen "Maria Wern" har premiär på Cmore den 19 april och i TV4 den 4 maj. Vad många kanske inte känner är att serien dessutom sänds i en mängd andra länder.

– Den sänds i 38 länder. När jag säger det så säger alla "oj". Det är inte alla svenska serier som gör det, så det här är inte bara en random deckare som rullar lite på TV4 på kvällarna – nej, den går i så många länder och det ska vi vara jävligt stolta över, och det är vi också.

Fakta: "Maria Wern"

Deckarserie med Eva Röse i huvudrollen som polisen Maria Wern.

Baserad på Anna Janssons deckarromaner och utspelar sig på Gotland.

Den åttonde säsongen har premiär den 19 april på Cmore, och på TV4 och TV4 play den 4 maj.

I övriga roller syns bland andra Erik Johansson, Allan Svensson, Samuel Astor Åström, Peter Perski och Lola Zackow. Till den här säsongen verkar Eva Röse även som medskapare och exekutiv producent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.