1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Exil och existens i Jila Mossaeds lyrik

Jila Mossaed skriver om erfarenheter av exil i sin diktsamling ”Vad jag saknades här”. Det är mörkt och insiktsfullt, bräddat och breddat, tycker recensenten Jan Karlsson.
Grattisporträtt på poeten och författaren Jila Mossaed som fyller 70 år i april. Jila Mossaed fick nyligen motta Jan Fridegårdpriset och för bara några dagar sedan utkom hennes sjätte diktsamling på svenska, ”Vad jag saknades här”.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En av dikterna i Jila Mossaeds nya samling, "Vad jag saknades här", avslutas med en bärande fråga: "Var finns mitt hem?" Mossaed föddes 1948 i Irans huvudstad Teheran. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Men bor Sverige i henne? Om nätterna – det är gott om nätter i denna samling – väcks drömmar, minnen och skuggor till liv. Erfarenheten av exil är geografisk och kulturell, men i djupet också existentiell. Kanske framför allt existentiell.

Hos Mossaed aktiveras diskussionen om det svårfångade begreppet centrallyrik. Genomgående finns på dessa drygt sjuttio textsidor en balans mellan tanke och bild, en erfarenhet doppad i en lång lycklig lyrisk tradition från Hafez och framåt. Det är mörkt och insiktsfullt, men bräddat och breddat med dervischen, fjärilen, näktergalen. Diktionen behärskad, under textytan vibrationer av något större, ibland för evigt förlorat. Stundom står hon haikun nära. En lakonisk och stark dikt får avsluta:

I mörkret går jag / som min mor / och tänker som min far

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Sitter i ett litet rum /i Norden / väntar på ljuset

Det är mitten av november

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Damallsvenskan

Poänglös Ria vill hitta målet mot Eskilstuna

Växjö DFF jagar andra raka bortasegern borta mot Eskilstuna. En av nycklarna att nå det är att få igång Ria Ölings poängproduktion igen.