Annons

"Exorcisten"-regissören William Friedkin är död

Nöje • Publicerad 7 augusti 2023
William Friedkin regisserade ett 20-tal filmer, där ”Lagens våldsamma män” och ”Exorcisten” är hans mest kända. Arkivbild.
William Friedkin regisserade ett 20-tal filmer, där ”Lagens våldsamma män” och ”Exorcisten” är hans mest kända. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Den amerikanske regissören William Friedkin, som bland annat står bakom Oscarsbelönade ”Lagens våldsamma män” (1971) och ”Exorcisten” (1973), är död.

Han ägnade större delen av sitt liv åt filmskapande och regisserade ett 20-tal filmer men hade sina största framgångar i början av karriären, på 70-talet.

Annons

”Lagens våldsamma män” mottog fem Oscarsstatyetter, bland annat för bästa film, bästa manus och bästa regi för Friedkin, som då var blott 32 år gammal.

Hans andra stora succé, skräckfilmen ”Exorcisten”, fick tio Oscarsnomineringar, inklusive regi. Den var då den första skräckfilmen att bli nominerad. Totalt vann den två, en för manus och en för ljud.

Friedkin jobbade även med tv och regisserade avsnitt för science fiction-serien ”Twilight Zone” och ”CSI: Crime Scene Investigation”.

Han blev 87 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons