GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjen faller sönder i Malin Wollins bok om en syster som ingen kan nå

Malin Wollin övertygar med ”När jag tänker på henne”, en känslosam och koncis berättelse om en syster som ingen kan nå och en familj som långsamt faller sönder.
Bokrecension • Publicerad 29 september 2021
Malin Wollin
Malin Wollin
Foto: Mats Holmertz
Roman

När jag tänker på henne

Författare: Malin Wollin

Förlag: Piratförlaget

Två systrar i en plaskpool. En mamma och en pappa, ett ganska vanligt radhus. Detta är scenen, och när lillasystern Sara som vuxen försöker reda ut vad det var som gick fel kommer hon inte riktigt runt detta med vanligheten. Det var ingen som behövde vara hungrig i det huset, eller sakna något riktigt viktigt. Det fanns kärlek.

Men det är något med Linda, storasystern. Hon har ”en hinna omkring sig, ett skal”, som ingen kommer igenom. Hon är ett argt barn som blir en hatisk tonåring, en destruktiv vuxen. Både den yngre och den äldre Sara iakttar fascinerat hur Linda får en tillvaro med helt egna villkor, ett handlingsutrymme som välanpassade människor bara kan drömma om, men utan att någonsin kunna bryta sig ur ångestens fängelse.

Malin Wollin återvänder ofta till temat familjerelationer, i sina romaner och i den krönikeform som hon kanske är mest känd för. Hennes nya bok är påtagligt svart och kretsar kring den maktlöshet som väcks när kärleken töjs till sin yttersta gräns. Finns det rentav lägen där den inte kan rädda oss längre, där det inte räcker ens med en systers ovillkorliga lojalitet?

”När jag tänker på henne” är glest berättad med korta nedslag på många olika tidsplan, och varken skeenden eller personer hinner alltid få tydliga konturer. Samtidigt finns det mycket kraft i Malin Wollins kaotiska känslosvall, hennes vilja att åskådliggöra en familjs sönderfall och det som kanske kan räddas ur askan. Det är svårt att inte dras med.

Maria StoreSkicka e-post
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.