Annons

Fartfylld spänning med många bottnar

Recensenten Mats Palmquist läser en dramatisk historia, som den ibland underfundiga humorn och det skickliga berättandet gör både spännande och lite rolig.
Bokrecension • Publicerad 17 april 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Gustaf Skördeman har skrivit en uppföljare till debutboken ”Geiger”.
Gustaf Skördeman har skrivit en uppföljare till debutboken ”Geiger”.Foto: Pressbild
Spänningsroman

Faust

Författare: Gustaf Skördeman

Förlag: Polaris

Polisen Sara Nowak har återhämtat sig efter skadorna hon fick i ”Geiger”, föregångaren till den nya ”Faust”. Men än är det inte över, det kaos som inleddes där fortsätter.

”Faust” är, säger förlaget” en fristående uppföljare till Skördemans debutbok ”Geiger”, som kom förra året. Det är en sanning med modifikation. Jag har inte läst den, och det hade gjort det mycket enklare att förstå den minst sagt komplicerade och dramatiska historia som beskrivs i ”Faust”. Det är spioneri i både närtid och dåtid, i Stockholm och i Berlin, med rötter till såväl Stasi som Baader-Meinhof-ligan. Och även om Skördeman gör sitt bästa för att försöka upplysa oss inte invigda i de tidigare händelserna återstår många frågetecken.

Annons

Med detta sagt, att läs ”Geiger” först, är det en ytterst fartfylld och dramatisk historia som presenteras i ”Faust” och Gustaf Skördeman är en mycket skicklig berättare. Det är väl, om jag inte missat något, minst tre parallella fall som berättas samtidigt.

Polisen Sara Nowak är någon slags sammansmältning av Stieg Larsons Lisbeth Salander och Maria Langs Puck Bure. Stark, kunnig, oförvägen, egensinnig, dumdristig och en fröken Sprakfåle som skickligt lägger pussel. Och vore det inte för den humor som lyser igenom ibland skulle det vara ett tämligen andefattigt porträtt. Man kan ana Skördemans småleende i berättandet.

Jag blir inte alldeles förvånad om det snart finns en tredje bok med Sara Nowak i huvudrollen. Gustaf Skördeman är nog inte klar än.

Gustaf Skördeman
Gustaf Skördeman
Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons