Annons

Fascinerande sommarläsning om småkryp – tre nya bilderböcker för stora och små

Gröna larver, håriga humlor och fjärilar med vackra mönster är roliga att titta på, men vad gör de hela dagarna? Jonna Fries har läst tre nya barnböcker om samspelet i naturen som inspirerar till nya små upptäckter med barnen i sommar.
Recension • Publicerad 15 juni 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Illustration av Aron Landahl från ”Surr: Vem pollinerar våra växter?”
Illustration av Aron Landahl från ”Surr: Vem pollinerar våra växter?”

Det är många väldigt små djur som surrar, kryper eller fladdrar omkring oss just nu. Men vilka är de? Vad gör de? Och finns det någonting vi kan göra för dem? I vår har det utkommit tre bilderböcker, med varierande svårighetsgrad, som berättar om samspelet i naturen: ”Surr: Vem pollinerar våra växter?”, ”Fjärilarnas rekordbok” och ”Hej till alla småkryp”.

Den mest övergripande boken i trion är ”Surr”. Texten är skriven av Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen och sätter flera olika insekter under lupp, men har också ett globalt perspektiv i bakgrunden. Vad är ett ekosystem? Vad är en sandblotta? Och vad är pollinering för något? Det är några av frågorna som på ett fängslande sätt undersöks här. Texten växlar mellan längre informativa block med du-tilltal och kortare faktabitar placerade runt bilderna. Att pratbubblor också kilats in är ett roligt grepp.

Annons

Aron Landahls bilder har en otrolig detaljrikedom och lyster. Ryggplåtar, vingar och hallonbuskens alla delar är häpnadsväckande vackra på sidorna, och samtidigt rysligt intressanta att närstudera.

”En lärorik och lekfull kombo som visar sambandet mellan allt från små pollenkorn till det vi ställer på matbordet.”

”Fjärilarnas rekordbok” fokuserar, föga överraskande, på just fjärilar. Sättet den berättar på är dock lika överraskande som färgsprakande – ett nära samarbete mellan Katja Bargums ord och Jenny Lucanders bilder. På sidorna blandas flödande färgfält med ivriga linjer och spännande formpussel som skapar djup. Beskrivande serierutor avlöser prisrosetter för till exempel snabbhet och rader av flaxande vingar blandas med situationer där fjärilar och människor möts.

Också i ”Fjärilarnas rekordbok” varvas kortare faktabitar med pratbubblor. Texten är späckad med information, men tonen är lite vildare och så även sidornas utformning. Här finns spännande fakta, som att citronfjärilen kan överleva i 22 minusgrader och att tistelfjärilen kan vara i luften 40 timmar i sträck.

”Hej till alla småkryp” är en fin introduktion till de två andra böckerna för de yngre barnen. Med rytmiska treradingar närmar sig Julia Wiberg allt från sniglar till bin. Det är en bok som bygger på total närvaro och fängslar med sitt inbjudande tilltal och sin taktfasta text.

På Hanna Granlunds bilder syns rena färgfält och förenklade former. Häftigt är att hon till detta adderar ett smått magiskt ljusspel, till exempel bland stammarna i skogen, och fångar fjärilar bland nässlorna med utsökt detaljrikedom.

Tillsammans utgör dessa tre böcker en lärorik och lekfull kombo som visar sambandet mellan allt från små pollenkorn till det vi ställer på matbordet. Här finns mycket att upptäcka och fördjupa sig i, för så väl stora som små.

”Surr: Vem pollinerar våra växter” av Anna Lind Lewin, Lotta Fabricius Kristiansen och Aron Landahl
”Surr: Vem pollinerar våra växter” av Anna Lind Lewin, Lotta Fabricius Kristiansen och Aron Landahl
Bilderbok (från 3 år)

Surr: Vem pollinerar våra växter?

Text: Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen

Bild: Aron Landahl

Förlag: Rabén & Sjögren

”Fjärilarnas rekordbok” av Katja Bargum och Jenny Lucander
”Fjärilarnas rekordbok” av Katja Bargum och Jenny Lucander
Bilderbok (från 6 år)

Fjärilarnas rekordbok

Text: Katja Bargum

Bild: Jenny Lucander

Förlag: Förlaget

”Hej till alla småkryp” av Julia Wiberg och Hanna Granlund
”Hej till alla småkryp” av Julia Wiberg och Hanna Granlund
Bilderbok (från 0 år)

Hej till alla småkryp

Text: Julia Wiberg

Bild: Hanna Granlund

Förlag: Rabén & Sjögren

Serie: Hej till naturen

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons