Fem debutanter att hålla koll på i höst
Mor/dotter-relation i en klassisk återvändarhistoria
Magdalena Sørensen: Alltings ordning. En familjearkeologi, Natur & kultur (augusti)
”Alltings ordning” är en gripande roman om att försöka förstå sig på sin bakgrund. Vår recensent Annika Wall skrev att romanen ”handlar mycket om att hitta fram till en ordning och ett språk, att förstå allt som skett och fortfarande sker i relationen mellan mor och dotter.”
Diktsamling om missionsresor och språk
Johanna Larsson: Bokstavstro, Ellerströms förlag (september)
Larsson tar avstamp i en missionärs misslyckade besök (det slutade med att han blev skjuten) på North Sentinel Island 2018 i ”Bokstavstro”. Hon utforskar missionsresan och översättning som mission genom lyriken. En tänkvärd diktsamling.
Bildningsroman om vägen från landsbygd till storstad
Mattias Timander: Din vilja sitter i skogen, Weyler förlag (september)
Timanders klassiska uppväxtskildring om att ta sig från glesbygden till kulturlivet i storstan känns ny och intressant, tack vare den tydliga tonen i språket. Den är ”så självklar, så distinkt, att den påminner om en uppläsning”, tyckte vår kritiker Maria Store.
Reportagebok om bokbål, utrensade böcker och yttrandefrihet
Ida Ölmedal; Där man bränner böcker. Berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur, Albert Bonniers förlag, (september)
Journalisten Ida Ölmedal, idag kulturchef på Svenska Dagbladet, debuterar med en bok om yttrandefrihet – vad betyder det idag, och vem bestämmer det? Ölmedal utforskar frågan genom att dyka ner i ett antal fall, från koranbränningar till metoo-litteratur.
Psykologisk skräck i Norrlands inland
William Älgebrink: Huset vid Pärlälvens slut, Romanus & Selling (oktober)
Älgebrink vill utforska gärningsmannens psyke och lockar med en riktigt otäck historia – fast stämningsfullt skildrad i norrländska miljöer – om en ensam busschaufför som är övertygad om att han är döende. Rädslan driver honom till ett ödesdigert beslut.