Annons

Film i Göteborg – och invigningsutställning i Växjö

Kultur • Publicerad 3 februari 2006
Marianne Lindberg de Geer. Foto: Pressens bild
Marianne Lindberg de Geer. Foto: Pressens bildFoto: 

Film har stått högst upp på den kulturella dagordningen under veckan som gått. Göteborg filmfestival är förstås den främsta anledningen, men det har också varit Guldbaggegala där favorittippade Mun mot mun och Zozo förlorade i de tyngsta kategorierna. Den stora vinnaren blev i stället Lena Einhorn med Ninas resa som vann baggar både för bästa film och bästa manus. Och vad ska man säga

- den filmen är väl ett lika gott val som någon av de andra. Det är faktiskt lite svårt att uppbåda något större intresse för den svenska filmgalan. Det görs ett par, tre filmer i Sverige om året som håller så pass hög kvalitet att de verkligen finns anledning att prisa dem. Egentligen kunde man väl lika väl ge dem alla varsitt pris, så slapp vi förlorare. Det vore fint och lagom präktigt, precis som svensk film är överlag.

Annons

Mer film blev det när Oscarsjuryn på tisdagen tillkännagav vilka filmer som nominerats till guldgubben. Josef Fares och hans Zozo gick bet även där, till skillnad från amerikanska Brokeback mountain som nominerades i hela åtta kategorier. Den hade Sverigepremär i går, men, surprise, inte i Växjö.

Ska vi stanna i Göteborg, men lämna filmen, kan nämnas att det lilla och relativt nystartade bokförlaget Trombone just har gett ut sin andra titel. Romanen heter Uthamn och är skriven av Fredrik Ahlfors, född och uppväxt i Växjö, storebror till sångaren och revyartisten Petter Ahlfors, och numera alltså författare vid sidan om läkaryrket i Gbg. Kultursidorna får nog anledning att återkomma.

Nästa vecka blir det inte lika mycket film, även om filmfestivalen i Berlin drar i gång och flera intressanta filmer går upp här i Sverige, till exempel Om Gud vill, Gitmo och München. Tyvärr inte i Växjö som bara har en premiär nästa fredag

- skräckisen Saw 2. Finns alltså anledning för filmintresserade att åter fly den småländska obygden.

Det finns dock anledning att stanna också. På torsdag öppnar nya Konsthallen med utställning av Marianne Lindberg De Geer, vilket väl får ses som en av de större händelserna inte bara i Växjö utan på hela den svenska konstscenen nästa vecka. Konstnären är själv på plats vid invigningen. Som om inte det vore nog för det lokalpatriotiska egot har Lindberg De Geer dessutom skapat ett utställningskort, utformat som en mindmapp, där hon placerat Växjö som platsen dit alla konstvägar bär. Torsdag klockan 18 är det vernissage.

Vernissage blir det också på länsstyrelsen, men då i det mindre formatet. Det är Margit Allmansdotter som från den 6 till den 24 februari visar upp sina målningar. Och på måndag kvart i tolv blir det soppteater med Regionteatern på Ringsberg i Växjö. Trevligt att se dig heter föreställningen där skådespelaren Olof Bergström och kapellmästaren Jan Lindell tolkar visor av Fritz Sjöström och Allan Edwall. Även runt om i landet händer det förstås saker. I Malmö kan man kolla in det nya kulturhuset Mazetti som just slagit upp portarna i den gamla chokladfrabriken på Möllan. Och på Stockholms konsthall Magasin 3 är det till helgen vernissage för två av vårens stora utställningar - dels visar skulptören Fabrice Gygi upp sig och sin konst, dels Walking and Falling, vilken rymmer verk av en rad internationella konstnärer.

Nästa vecka släpper också författaren Jonas Hassen Khemiri uppföljaren till sin hyllade debut Ett öga rött från 2003. Mer om det på era kultursidor i Smålandsposten redan på måndag.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons