Annons

Filmfrossa

Kultur • Publicerad 3 mars 2006
Från filmen Crash.
Från filmen Crash.Foto: 

Karikatyrer är det nya svarta. Knappt hade den hetsiga debatten om Muhammedteckningarna klingat av förrän det var dags igen. Nu var det Kjell Nilsson-Mäkis bild av moderatledaren Fredrik Reinfeld föreställande en varulv som skapade rabalder och rubriker, sedan den snurrat runt bland skrattande socialdemokrater.

Ganska harmlöst kan tyckas, om det inte vore för att varulvsteckningen rent konstnärligt är så fantasilös. För att en karikatyr ska bli effektiv och tjäna sitt syfte i satirens tecken bör den lyfta fram något hos den avbildade som folk kan känna igen. Reinfeldt som varulv är ju bara en övertydlig, nästan plump, liknelse utan finess. Han borde nästan ta det som en komplimang med tanke på vad en bra utförd karikatyr av honom skulle kunna ha blivit. Helt klart är i alla fall att karikatyrer nu med all säkerhet är årets retrotrend.

Annons

Mindre uppmärksammat, men inte desto mindre anmärkningsvärt, är att modejournalisterna Ebba von Sydow från Vecko Revyn och Per Nilsson från King i veckan har tagit plats i det offentliga rummet på stora reklamaffischer för klädkedjan MQ. Hade jag varit 13 år och Ebba-fan hade jag blivit väldigt förvirrad om (när) Ebba framöver modetipsar om aprikosfärgade knytblusar, som av en händelse säljs på MQ.

Större, rena kulturhändelser har det varit ganska ont om i veckan som gått - eller är det bara så att fågelinfluensan har slukat all uppmärksamhet. Hur som helst så kan den som är svältfödd på film passa på att frossa då det blir filmfestival på Palladium från klockan åtta i kväll till klockan åtta i morgon bitti. Även om det inte direkt är några nyheter på programmet så är det ändå väl komponerat. Man kan bland annat se Oscarsnominerade Crash och The Constant Gardener, och passa på att ta en tupplur när American Pie 4 rullar i gång.

I dag har även Galleri Sigma I Växjö och Bergdala konstgalleri vernissager för nya utställningar. Och i Palladiums lilla galleri en trappa upp visas expressionistiska målningar av Ahmnet Kapetanovic. Den som är sugen på konst i morgon kan med fördel passa på att besöka Smålands museum och deras nya glasutställning, Innerst inne. 15 konstnärer samsas om utrymmet och det verkar vara både annorlunda och spännande. Mer om den utställningen kan du läsa här på kultursidorna på måndag.

Längre fram i nästa vecka, på torsdag närmare bestämt, är det dags för deltävling två i Växjös SM-kval i Poetry slam. Det äger rum på Café Tufvan där en andra deltagare till Växjös lag i Poetry slam-SM i Sala ska utses.

På fredag tillkännages vem som vunnit Sveriges Radios Romanpris 2006. Varje vardag fram till dess kommer P1:s Kulturradion, klockan 14.03, helt att ägna sig åt priset och de nominerade romanerna och författarna - Klas Östergren, Mirja Unge, Eva Adolfsson, Mats Kolmisoppi, John Ajvide Lindqvist och Steve Sem-Samberg.

Och så glömmer ni förstås inte bort att det är Oscarsgala i morgon natt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons