Kultur

Fin debut om knölig högstadietid

bokrecension Artikeln publicerades
Ina Lagerwall.
Foto: Kajsa Göransson
Ina Lagerwall.

Ina Lagerwall debuterar med ungdomsromanen ”Vi går varvet”. Boken bygger på egna minnen av den ganska livsknöliga högstadietiden. Eva Wahlström har läst.

Vi går varvet

Ungdomsroman

Text: Ina Lagerwall

Förlag: Rabén & Sjögren

Liv ska just börja sjuan och klumpen i magen växer explosionsartat. Liv gillar inte sitt namn och inte sitt liv heller för den delen. Och när ska förresten livet börja på riktigt egentligen?

Känslorna av osäkerhet och att anpassa sig för att passa in, förhoppningsvis bli gillad och accepterad är fint skildrade. Ängslan över att bete sig fel gör att Liv ofta bara står tyst bredvid så att hon åtminstone inte retar någon. Men ingen av hennes strategier är särskilt verksamma.

Boken titel ”Vi går varvet” syftar på känslan av att det enda man kan göra på skolrasterna är att gå runt, runt i en trist atriumgård och vänta på att bli äldre. Känslan är verkligen tröstlöst lik en rastgård för fångar som bara vill få tiden att gå.

Liv frågar sig: ”När är jag jag?” Är det med kompisarna, eller helt ensam på sitt rum? Eller är det i en tyst gemenskap när man gör något invant tillsammans och vet precis vad man ska göra? Som när hon och pappa lagar mat tillsammans och båda vet vad som är just deras uppgift. Kanske jaget behöver någon att höra ihop med?

Så småningom någonstans i denna osäkra tonårstid börjar Liv hitta vägen till sin egen plats i sin egen tillvaro.

Boken är författarens debut. Hon är född 1979 och är uppvuxen i Unnaryd i Halland men bor nu utanför Växjö. Idag arbetar Ina Lagerwall som bibliotekarie.

Det är en fin debut.