Annons

Finurligt och underhållande om väntan och mening

Varför gör man det man gör? Frågan ligger till grund för Anna Höglunds nya bilderbok ”Didi & Gogo väntar på bussen”.
Bokrecension • Publicerad 13 mars 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anna Höglund har gjort både text och bild till bilderboken ”Didi & Gogo väntar på bussen”.
Anna Höglund har gjort både text och bild till bilderboken ”Didi & Gogo väntar på bussen”.Foto: Pressbild
Bilderbok

Didi & Gogo väntar på bussen

Text och bild: Anna Höglund

Förlag: Lilla Piratförlaget

Anna Höglund är en mästare på att förena det absurda, finurliga och existentiella. Bakom sig har hon böcker som ”Barnet som inte kunde blunda” och ”Om detta talar man endast med kaniner”. Nu är hon aktuell med ännu en egensinnig bilderbok.

Titeln är ”Didi & Gogo väntar på bussen”. Väntar är också det enda som grisarna Didi och Gogo gör i boken. ”Men varför, Didi? VARFÖR?!”, lyder en replik. ”Hur ska jag kunna veta det?”, blir svaret.

Annons

Berättelsen är en fri tolkning av Samuel Becketts pjäs ”I väntan på Godot”. De minimalistiska replikerna mellan Didi och Gogo avlöser varandra, men rymmer ändå allt ifrån osäkerhet, tristess, irritation, frustration, ömhet och glädje.

Bilderna visar klipp av samma scenbild. Två grisar på en bänk utanför ett lägenhetshus. Bredvid dem en stolpe med en busskylt. Vinklarna skiftar, men nästan ingenting händer. Det enda som påverkar dem är regnet och en förbipasserande hund.

Anna Höglund fångar grisarnas väntan, vånda och vilja med stor skicklighet. Uttrycksfulla gester och känsliga ansikten kombineras effektfullt med ett dramatiskt ljusspel på den begränsade spelplatsen. Vad är egentligen meningen med det hela? Kommer den senare, eller är det stunden i sig? ”Didi & Gogo väntar på bussen” är en finurlig och underhållande skapelse, som man gärna återvänder till.

Anna Höglund
Anna Höglund
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons