Annons

Författare vill skydda den vilda resten

Litteratur • Publicerad 15 mars 2021
"Att det i dag inte är möjligt att köpa en bok som är tryckt på svenskt FSC-märkt papper och vara säker på att pappersmassan inte kommer från skyddsvärd skog är skandal", skriver elva författare i ett upprop. Arkivbild.
"Att det i dag inte är möjligt att köpa en bok som är tryckt på svenskt FSC-märkt papper och vara säker på att pappersmassan inte kommer från skyddsvärd skog är skandal", skriver elva författare i ett upprop. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

"Nu är det slut på den naturligt växande skogen. Det är dags att tänka efter vad vi gör med den vilda resten", skriver Kerstin Ekman i essäsamlingen "Herrarna i skogen", vilket citeras av elva författare, tecknare och intellektuella i ett upprop i Expressen.

De vill att bokbranschen säkerställer att pappersmassan som blir boksidor inte kommer från skyddsvärd skog.

"Vi vill skydda den vilda resten! Vi vill inte tvingas vara medlöpare till en skogshantering där skyddsvärd naturskog skövlas. Så länge FSC-märkningen är tandlös och uppföljningen otillräcklig saknar vi möjlighet att göra klimatmedvetna val", skriver bland andra Susanna Alakoski, Sara Bergmark Elfgren och Sverker Sörlin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons