Författaren Marie Bengts om sina pusseldeckare: ”Läsaren ska ha möjlighet att kunna klura ut vem som är mördaren, men det är kul att försöka luras också”

Författaren Marie Bengts, med rötter i Risinge utanför Växjö, gästar Marie Magnusson i Smålandspostens litteraturpodd Bokstavligt talat.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 30 december 2022
Författaren Marie Bengts till höger, gästar kultur- och nöjesredaktör Marie Magnusson i litteraturpodden Bokstavligt talat.
Författaren Marie Bengts till höger, gästar kultur- och nöjesredaktör Marie Magnusson i litteraturpodden Bokstavligt talat.Foto: Urban Nilsson

Marie Bengts är uppvuxen i Risinge, en mil utanför Växjö. I debutboken ”En sax i hjärtat” från 2017 har Risinge blivit Eneby. Sedan dess har hon gett ut två pusseldeckare till i samma serie om amatördetektiven och klädskaparen Hannah Lönn. Böckerna utspelar sig i slutet av 1950-talet.

– Hannah Lönn är ganska nyfiken och snubblar över brotten. Att vara klädskapare är lite som att vara detektiv. Man ska sy ihop lösa trådar, se mönster, vara skarpögd och noggrann. Det är ju elementära kunskaper för en detektiv, menar Marie Bengts.

Hon kunde inte låta Hannah vara polis, i slutet av 1950-talet fanns det nämligen inga kvinnliga kriminalpoliser.

– Första årskullen kvinnliga poliser gick ut 1958, men de fick bara stå och vifta fram trafiken. Därför gav jag Hannah Lönn ett annat yrke, där hon ändå kan röra sig i olika miljöer och komma folk in på livet.

”Döden klär i domino” kom 2019 och utspelar sig modevärlden i Stockholm. Senaste boken är ”Inferno i snö”, som kom ut hösten 2021 och utspelar sig i ett snöigt Öland.

– Jag väver in faktiska händelser som speglar den tidsperioden. Jag är ganska noga med research, men mordhistorien är hittepå. Nu har jag en fjärde bok på gång. Och det blir fler, jag har många böcker jag har tänkt skriva om Hannah Lönn.

Författaren Marie Bengts skriver pusseldeckare som utspelar sig på 1950-talet.
Författaren Marie Bengts skriver pusseldeckare som utspelar sig på 1950-talet.Foto: Urban Nilsson

Hur är det att skriva om samma person?

– Det är väldigt praktiskt. Det är ett hårt jobb att skapa personer, det är skönt att ha Hannah klar. Hon utvecklas ju också när det gäller karriären och kärlekslivet, lär sig av misstag och framgångar. Det är roligt att hänga med Hannah.

Pusseldeckare, vad är det egentligen?

– Det är som ett pussel men jag som lägger ut det åt läsarna. På engelska heter det det ”who done it”, vem gjorde det. Det säger mer. Det är ju det man ska klura ut. Det viktigaste är att det ska vara fair play, rent spel.

– Att skriva pusseldeckare innebär mycket planering. Man lägger ut en ledtråd, men man måste tänka på hur man följer upp den. Man ska också lägga ut villospår som lurar läsaren. Läsaren ska ha möjlighet att kunna klura ut vem som är mördaren, men det är kul att försöka luras också, säger Marie Bengts och skrattar.

Fotnot: Lyssna på hela podden Bokstavligt talat på smp.se eller där poddar finns!

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.