Annons

Författaren Wilbur Smith är död

Författaren Wilbur Smith har avlidit, uppger hans förläggare.
Litteratur • Publicerad 14 november 2021
Wilbur Smith på Sverigebesök 1997.
Wilbur Smith på Sverigebesök 1997.Foto: Ulf Palm/TT

Smith skrev närmare 50 romaner, varav många blev storsäljare, även i Sverige. Totalt har hans böcker enligt enligt nyhetsbyrån AFP sålt i över 130 miljoner exemplar.

Smith föddes i dåvarande Nordrhodesia, nuvarande Zambia, 1933 av brittiska föräldrar och bodde större delen av sitt liv i Sydafrika. Debuten "När lejonet äter" från 1964 blev en succé och innehöll mycket av det som skulle bli författarens signum – äventyr och exotiska afrikanska miljöer, och med dagens ögon inte helt politiskt korrekt prosa och hjältar.

Annons

"Det finns fler storviltsjägare i Smiths böcker än spioner hos John le Carré men förmodligen har han dödat fler djur i verkligheten än i sina böcker", skrev The Daily Telegraph 2014 om den äventyrslystne författaren.

Till svenska Dast magazine gav han 2009 sitt framgångsrecept.

– Jag skriver det jag vill skriva, sådant jag själv skulle vilja läsa – och nu klarar jag mig utmärkt på det.

Två av hans romaner filmatiserades på 1970-talet med Roger Moore i huvudrollen, "Gold" från 1974 och "De sista äventyrarna" 1976.

Wilbur Smith avled i sitt hem i Kapstaden, 88 år gammal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons