Annons

Från kolmilor till mordbränder

I Kjell Erikssons nya deckare ”Den skrattande hazaren” bränner någon ner ett flyktingboende. Tre människor dör. Och det är bara början.
bokrecension • Publicerad 5 augusti 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Den skrattande hazaren

Landsbygdspolisroman

Författare: Kjell Eriksson

Förlag: Ordfront

”En Ann Lindell-deckare”, enligt omslaget. Men när Kjell Eriksson låter henne återkomma efter tio år är Lindell före detta polis. Hon jobbar på ett gårdsmejeri i Tilltorp.

Namnet är påhittat men sådana övergivna byar finns överallt i Norduppland, öster om väg 288 från Uppsala till Gimo. Ett landskap med ”kolmilor, nyckelharpor, mögelost och mordbränder”.

Annons

Den gamla byskolan, nu boende för asylsökande, bränns ner. Tre människor dör. Och det är bara början på en lika sorgsen som kärleksfull skildring av dagens landsbygd och dess människor.

Udda människor, som känner sig undanträngda och ger flyktingarna skulden, som radikaliseras genom SD och blir allt mer rasistiska – tills mordbrand och bombattentat är godtagbara handlingar.

Sammy Nilsson vid Uppsalapolisen sköter utredningen men Ann Lindell har förmågan att ändå bli huvudperson. Hazarer är för övrigt en folkgrupp från Afghanistan.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons