Annons

Franska journalister blåser av långlivad strejk

Journalisterna på den franska tidningen Le Journal du Dimanche (JDD) avslutar sin 40 dagar långa strejk – och det samma dag som tidningens nya kontroversiella chefredaktör tillträder.
Kultur • Publicerad 1 augusti 2023
Strejken på Le Journal du Dimanche inleddes efter att en ny chefredaktör utsetts. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Journalisterna, som har strejkat sedan den 22 juni, lade ned arbetet i protest mot tillsättandet av Geoffroy Lejeune som ny chefredaktör. Han var tidigare redaktör på tidningen Valeurs Actuelles, som har kopplingar till extremhögern.

"Vi vann inte. I dag tillträder Geoffroy Lejeune. Han kommer att möta en tom redaktion när han kommer. Tiotals journalister vägrar att arbeta med honom och tvingas lämna JDD", skriver tidningens fackrepresentanter i ett uttalande, enligt AFP.

Annons

"De närmaste timmarna kommer vi att stå inför ett smärtsam dilemma – att stanna eller lämna", tillägger de.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser – som är baserad i Paris – meddelade att strejken var den längsta i franska medier sedan en 28 månader lång strejk på dagstidningen Le Parisien i mitten av 1970-talet.

Lagardère-concernen, som äger Le Journal du Dimanche, meddelade att arbetet på tidningens webbsida och papperstidningen återupptas på tisdagen respektive mitten av augusti.

Kontroversen uppstod efter att den konservative miljardären Vincent Bollore aviserade att han är i färd att köpa Lagardère Groupe, som också äger tidningen Paris Match och radiokanalen Europe 1.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons