Annons

Fredrik Gertten får Sydsvenskans kulturpris

Kultur • Publicerad 6 juni 2020
Fredrik Gertten tilldelas Sydsvenskans kulturpris för sina dokumentärfilmer. Arkivbild.
Fredrik Gertten tilldelas Sydsvenskans kulturpris för sina dokumentärfilmer. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén/TT

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten tilldelas Sydsvenskans kulturpris, meddelar tidningen. Fredrik Gertten står bakom filmer som "Push", "Bikes vs cars" och "Bananas".

"Har du sett hans filmer har du sett både Malmö och världen. Fredrik Gertten har i årtionden varit en dynamo i stadens kulturliv, och med sitt idoga trampande satt Skåne på dokumentärfilmskartan", skriver juryn bland annat i sin motivering.

Annons

Tidningen har delat ut priset, som nu är på 60 000 kronor, sedan 1949 till kulturpersonligheter som har en stark koppling till Skåne. Tidigare pristagare är bland andra konstnären Gittan Jönsson, musikerna Jason Diakité och Peps Persson och serieskaparen Liv Strömquist.

– De tidigare pristagarna är sådana som har gjort fantastiska saker. Jag har nog inte tagit in att jag har fått priset fullt ut. Men jag försöker att inte gå i självspinn. Min vardag handlar ju om att försöka överleva på det vi gör. Och det här priset förändrar ju inte riktigt det, säger han till Sydsvenskan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons