Annons

Friande dom mot Håkan Nesser överklagas

Författaren Håkan Nesser friades i tingsrätten från tre fall av grovt skattebrott. Åklagare Anne-Charlotte Boo överklagar nu domen till hovrätten.
Kultur • Publicerad 2 juni 2023
Håkan Nesser tillsammans med sin advokat Conny Cedermark under rättegången i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Håkan Nesser tillsammans med sin advokat Conny Cedermark under rättegången i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Anne-Charlotte Boo yrkar att tingsrättens dom ändras så att Håkan Nesser döms för tre fall av grovt skattebrott.

Hon överklagar även de frikännande domarna gällande Håkan Nessers ekonomiska rådgivare och en tredje åtalad person. Hon vill att hovrätten dömer rådgivaren för medhjälp till grovt skattebrott i sex fall, samt att den tredje personen döms för tre fall av grovt skattebrott.

Annons

Stockholms tingsrätt frikände alla tre då det inte ansågs bevisat att de hade agerat med uppsåt. Även åklagarens yrkande om skattetillägg avslogs.

Det var sommaren 2022 som Håkan Nesser åtalades för tre fall av grovt skattebrott. Bakgrunden är att han inte redovisade utdelningar och intäkter från ett bolag registrerat i Malta mellan 2013 och 2015, i samband med att han flyttade tillbaka till Sverige 2013 och då bytte skattehemvist.

Både försvaret och åklagarna har i stora delar samma uppfattning om det faktiska händelseförloppet, i stället är det de tilltalades uppsåt som är i centrum för den rättsliga prövningen.

När Skatteverket 2019 upptaxerade Håkan Nesser beskrev han sig i ett uttalande som en "närmast ekonomisk idiot". Han sade också att han förstod att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter och bad om ursäkt för det inträffade.

Han har hela tiden förnekat brott och sagt att utdelningarna gjordes på inrådan av den ekonomiska rådgivaren. Tingsrätten menade även i sin dom att händelseförloppet har haft sin grund i vårdslöshet från rådgivarens sida.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons