Annons

Funkdrottningen Betty Davis död

Den amerikanska funk- och soulpionjären Betty Davis är död.
Musik • Publicerad 10 februari 2022

Hon avled på torsdagen efter en kort tids sjukdom, uppger Danielle Maggio, som producerade en dokumentär om Davis 2017.

Betty Davis var en av få kvinnor som som spelade funk på 1970-talet. Musiken var rå och opolerad samtidigt som många av hennes texter utmanade samtiden genom att handla om sex på kvinnans villkor. Skivorna sålde dock måttligt och Davis anses ha fått sitt största genomslag som förebild för yngre artister som Prince och Rick James.

Annons

Hon föddes som Betty Mabry i North Carolina och flyttade till New York som tonåring. På 1960-talet slog hon igenom som modell och syntes i modetidningar samtidigt som hon gav ut sina första singlar.

Hon hade romanser med rockstjärnor som Eric Clapton och Robert Palmer. Störst avtryck lämnade dock hennes korta giftermål med Miles Davis i slutet av 60-talet. Det var hon som fick jazzikonen att öppna öronen för rock och funk, vilket tog hela jazzvärlden i nya riktningar.

Betty Davis blev 77 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons