Fyra program för Farah Abadi i SVT i höst
Farah Abadi har blivit SVT:s stora programledardrottning. I våras ledde hon Melodifestivalen tillsammans med Jesper Rönndahl. I höst syns hon ännu mer i rutan, som programledare för fyra storsatsningar.
– Ibland är det bara för roligt för att tacka nej, säger hon.
Här är de fyra programmen:
+ "Go kväll, Sverige" (premiär 18/11).
Ett nostalgiprogram där Farah Abadi tillsammans med Beppe Starbrink går igenom nöjeshistoria och fenomen, ett program för varje årtionde, från 1970-tal och framåt.
– Det kommer att bli jättejätteroligt. Det handlar om vår nutida historia. Om hur det såg ut för inte så jättelänge sedan. Och hur det har format oss i dag.
Fenomen från förr
Kändisar från varje årtionde dyker upp som gäster och fenomen från förr ska dammas av.
– Jag hoppas att vi kan hitta saker som folk har glömt bort.
+ "På riktigt" (25/8).
Ett underhållningsprogram där det gäller för en kändispanel att lista ut om de medverkande ljuger eller verkligen är så bra på de saker som de utger sig för att vara.
– Man får gå mycket efter fördomar. Hur ser en operasångare ut? Hur ser en poledansare ut? Så det är ju jättekul. Sen gör ju panelen jättemycket av det roliga jobbet. Vi har en fantastisk panel med bland annat Filip Dikmen och Nikki Amini som är så himla, himla skoj.
+ "Historien om Sverige" – barnversionen (5/11).
Simon J Berger leder SVT:s stora historiesatsning i höst, medan Farah Abadi gör en barnanpassad version för åldrarna 6–9.
– Det är jätteintressant. När man tänker på den historia man fick lära sig som barn var ju barnen inte med i historien. Men de var ju det. Hur tog man hand om barn förr i tiden? Vad åt de? Vad drack de? Hur behandlades de? Det var superintressant att få veta. För det hade jag inte så bra koll på.
+ "Sverige" (25/8).
Farah Abadi blir ny programledare efter Fredrik Önnevall och tänker sätta sin prägel på magasinet.
– Jag är mycket för populärkultur. Jag är mycket för tv, musik och böcker som skrivs nu. Jag tycker det är superintressant att leva i nuet.
Hon vill också ha dit yngre gäster:
– Ibland är det någon som är superstor i målgruppen 15-åringar. Kanske känns det lite töntigt för de som är 45. Men det brukar vara så att det är de som blir stora sen också.
Det är ovanligt att en programledare är med i fyra storsatsningar under en säsong. Farah Abadi inser det och säger att hon trivs jättebra på SVT.
– Det är kul! Man vet ju aldrig när det tar slut. Så man ska njuta så länge det varar. Jag tycker att det är fantastiskt härligt att få vara här. Och jag njuter av varje sekund.
Eurovision?
Farah Abadi var programledare för Melodifestivalen i år. 2024 arrangeras Eurovision Song Contest i hennes hemstad Malmö. Men hon vill inte berätta om hon ska vara inblandad i den sändningen.
– Ingen har ringt mig än, säger hon med ett leende.
TT: Det blir mycket tv i höst, ska du även vara med i "På spåret"? Du har tävlat där tre gånger med Johan Glans?
– Jag kan inte avslöja så mycket. Jag och Johan har snackat om det. Vi vill jättegärna vara med igen. Men jag tror vi hoppar i år.
TT: Finns det är en risk med att du är med FÖR mycket i tv?
– Nej, det här är mitt yrke. Jag har inga andra talanger. Jag kan inte sjunga, dansa eller spela instrument. Jag är inte bra på någonting. Det enda jag kan är att stå som programledare.
– Familjen måste försörjas. Lån ska betalas, säger hon och skrattar.
Fakta: Farah Abadi
35 år. Arbetar för Sveriges Radio sedan 2012, tidigare främst i P3, men på senare år mest i "Ring så spelar vi", "Kvällspasset" och "Karlavagnen" i P4.
Programledare för "Sommarlov" i SVT 2014–2015. Bisittare i "Vem kan vad", och "1 mot Sverige" sedan 2021.
Sidekick i Melodifestivalen 2022, programledare för tävlingen med Jesper Rönndahl 2023.
Tävlat tre gånger i "På spåret". Blev årets skåning 2022 och sommarpratade 2022.