Annons

Gatukonstfåglar kan ge fint pris

I tolv år har konstnären Erik Berglin klistrat upp och fotograferat 4 982 olika fåglar i storstadsmiljöer världen över. Nu kan han få pris.
Foto • Publicerad 10 februari 2022
Ett uppslag ur Erik Berglins bok "The Bird project 2006–2917", en av fem böcker som kan få Svenska Fotobokspriset. Pressbild.
Ett uppslag ur Erik Berglins bok "The Bird project 2006–2917", en av fem böcker som kan få Svenska Fotobokspriset. Pressbild.Foto: Tove Falk Olsson

Den sista fågeln, en afrikansk smaragdhök, bar han med sig i flera år innan han hittade den rätta platsen – ett elskåp på Hornsgatan i Stockholm – där han klistrade upp den och tog fram kameran.

Fåglarna har Erik Berglin hämtat från gamla ornitologiska böcker vars bilder han skannat och redigerat för att sedan sedan klippa ut i naturlig storlek. Under sina resor har han sedan burit med sig fåglarna, klister och kamera.

Annons

Bilderna är publicerade i hans bok "The Bird project 2006–2017" som nu är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2022.

Iscensatta fotografier dominerar de fem nominerade böckerna, men motivmässigt är variationen stor. Monika Macdonald är nominerad för boken "Hulls" med bilder på manskroppar som, enligt juryn, framhäver sårbarhet och utmanar synen på konventionell skönheten. Mårten Langes "Ghost witness" handlar om Kina, Karl-Johan Stigmark låter papper, och olika sätt att använda det på, ta plats i "Åtta pappershändelser". I "A tree called home" skildrar Kent Klinch människor med funktionsvariationer som spärrats in på ryska institutioner.

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2022 får 40 000 kronor och presenteras 16 mars.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons