Annons

Gerd efter drömdebuten: Stort

Gerds debutsingel "Lies for a liar" tog henne från helt okänd – till att bli hyllad i ett internationellt musikprogram och få en plats på Avicii Arena.
Nu släpper 26-åringen från Karlstad sin första ep.
Musik • Publicerad 7 februari 2022
Gerd är aktuell med sin debut-ep "In it to lose". "Jag är mån om att det ska kännas genuint för att det ligger så mycket känslor bakom, och jag är väldigt känslostyrd. Tyvärr agerar jag ofta först och tänker sedan", säger hon.
Gerd är aktuell med sin debut-ep "In it to lose". "Jag är mån om att det ska kännas genuint för att det ligger så mycket känslor bakom, och jag är väldigt känslostyrd. Tyvärr agerar jag ofta först och tänker sedan", säger hon.Foto: Paul Wennerholm/TT
Efter mycket tvekande satsade Gerd på musiken. Nu släpper hon sin första ep-skiva.
Efter mycket tvekande satsade Gerd på musiken. Nu släpper hon sin första ep-skiva.Foto: Paul Wennerholm/TT
Gerd slog igenom med singeln "Lies for a liar". Ni släpper hon sin debut-ep.
Gerd slog igenom med singeln "Lies for a liar". Ni släpper hon sin debut-ep.Foto: Paul Wennerholm/TT

Det tog tre år för Gerd, eller Elin Lundgren som hon egentligen heter, att färdigställa singeln "Lies for a liar". Men när den väl släpptes kom belöningen direkt: låten lyftes fram i musikjournalisten Zane Lowes radioprogram på Apple Music 1, och fick spridning internationellt.

– Det var först när folk började höra av sig som jag insåg hur stort det var att en sådan person ville lyssna på min musik, att han tycker att den är bra, säger hon.

Annons

Därefter följde fler uppdrag, hon fick bland annat gästa Avicii Arena-konserten "Together for a better day" och blev bokad till en Nobelprisceremoni i USA.

Farmor inspirerade

Det var när Elin Lundgren pluggade musik i London som hon insåg att det egna förnamnet inte var särskilt gångbart internationellt. Efter flera galna uttal – "Iliinn", "Eleen" – valde hon att döpa sitt musikprojekt efter farmor Gerd. Men vad den riktiga Gerd tycker om namnbytet får vi aldrig veta.

– Hon är tyvärr väldigt dement. Jag hann fråga henne om jag fick använda namnet för flera år sedan, men det var långt innan det här. Det känns jättetråkigt att jag inte har kunnat fråga igen men det är fint att hon är med, säger Elin Lundgren.

Trots att Elin Lundgren har hållit på med musik hela sitt liv, var det inte en självklarhet för henne att satsa fullt ut. Länge pågick en inre strid mellan att välja ett stabilt yrke och att ge sig in den otrygga tillvaron som kulturarbetare. Till slut hamnade hon på en utbildning i internationella relationer och globala utvecklingsstudier.

I alla fall tills hon en dag tilldelades ett pris för en uppsats.

– Jag kände att jag inte var så glad som jag borde och jag hade inte gjort någonting kreativt på länge. Jag önskade att jag skulle få sjunga på scenen i stället. Dagen efter hoppade jag av mina studier, berättar hon.

Men avhoppet blev inte definitivt.

– Jag är ganska känslostyrd, och hoppade på musikskolan i London. Sedan trivdes jag inte så bra i den miljön och gjorde ett år på "folkis". Sedan visste jag inte vad jag skulle göra, så jag hoppade på plugget igen, och har blivit klar med min kandidat.

Lade ner operasatsning

Under den här tiden hann hon inte bara slutföra studierna, utan även färdigställa sin kommande ep. Det var också då som hon slutade bry sig om omgivningens åsikter.

– Många i popkretsar har tyckt att jag är väldigt indie och alternativ – och många i de alternativa kretsarna har tyckt att jag inte har varit tillräckligt alternativ. Jag har fått höra många gånger att jag måste positionera mig och välja riktning, vilket jag tycker är tråkigt. Jag tycker om att kunna vara fri i min kreativitet, säger Elin Lundgren.

Annons

Hon tror själv att de alternativa dragen kommer från tiden när hon satsade på opera, innan pressen från omgivningen tog över. Men det är också den pressen som har lett henne till den plats där hon är i dag.

– När jag blev 14–15 var det inte så coolt att hålla på med musikalopera, de coola kidsen satt med gitarr och körde härliga beats och låtar. Det var där jag hoppade på att försöka skriva eget, berättar hon.

Fakta: Gerd

Gerd, eller Elin Lundgren som hon egentligen heter, är född 1995 i Karlstad.

Hon debuterade med singeln "Lies for a liar" under hösten 2021. Låten uppmärksammades på Apple Music Radio 1 av musikjournalisten Zane Lowe.

Sedan dess har Gerd spelat på Avicii Arena-konserten "Together for a better day". Hon har även uppträtt i Washington DC på en ceremoni för Nobelpristagarna.

Nu är hon aktuell med debut-ep:n "In it to lose" som släpps den 11 februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons