Annons

Giolitos dystopi är ett viktigt samtidsdokument

Malin Persson Giolitos dystopiska roman om två ungdomars väg in i en allt tyngre kriminalitet känns obehagligt verklig, tycker recensenten Anne Pihlo.
Bokrecension • Publicerad 5 mars 2022
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Malin Persson Giolito är aktuell med boken "I dina händer".
Malin Persson Giolito är aktuell med boken "I dina händer".Foto: Anna-Lena Ahlström
Spänning

I dina händer

Författare: Malin Persson Giolito

Förlag: Wahlström & Widstrand

Det är bara en gångtunnel som skiljer de två bostadsområdena åt. På ena sidan ligger Våringe med höghus, larmad idrottsplats och betonggrå torg. På andra sidan ligger Rönnviken med sekelskiftesvillor, golfbana och privat gymnasium. Det skulle kunna vara två olika världar och sällan mötas dessa två eller invånarna i dem. Men på en lekplats i Rönnviken träffas Dogge och Billy när de är små. I Rönnviken saknas inte pengar men gemenskap och livslust och Dogges Rönnvikspappa ser förortsungen Billy som ett kuriöst inslag på sina rikemansfester. I Våringe ”är det lätt att dö, men jävligt svårt att leva”, som det står klottrat i gångtunneln. Billys mamma Leila väljer att blunda, eller åtminstone se mellan fingrarna, på hur Billy redan i lågstadiet hemfaller åt allt grövre brottslighet. När Dogge och Billy träffar den grovt kriminella Mehdi går utvecklingen snabbt. De ska bli Mehdis bästa hantlangare och deras ambition för in dem i en snabbt spinnande spiral av vapen, droger och förnedring.

Läs inte Giolito om du är ute efter en mysig pusseldeckarstund och läs inte Giolito om du vill bli stärkt i din tro på att det goda segrar till slut. Läs inte heller om du redan känner dig lite nere av en orolig värld där mörka skuggor verkar bli större och inkräktar på trygghet och framtidstro. Giolito tar läsaren långt ner i en mörk tillvaro som man önskar vore en kraftigt överdriven dystopi. Dessvärre skulle intrigen kunna utspelas på de flesta ställen i Sverige idag. Det är just därför du ska läsa Giolito. För att hon skapar ett viktigt och välskrivet samtidsdokument – något vi måste förhålla oss till, vare sig vi vill eller inte. Ett samhälle med hundratals skjutningar varje år är inte ett friskt samhälle men varje gång vi hör talas om en skjutning skapas ytterligare lite mer distans och lite mer farlig acceptans. Den starka marssolen tar mig tillbaka till min verklighet efter att ha varit långt inne i Giolitos värld. När läsningen är över är jag tacksam över att kunna lämna den.

Anne PihloSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons