Annons

Granskningsnämnden friar Ismail-dokumentär

Granskningsnämnden för radio och tv friar SVT-dokumentären "Persona non grata", där komikern Soran Ismail talade ut om anklagelserna mot honom och livet efter metoo.
Tv • Publicerad 15 november 2021
Soran Ismail. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Soran Ismail anklagades för våldtäkt 2017. Han nekar till brott, och förundersökningen lades ner i brist på bevis. "Persona non grata" sändes i två delar i april i år, och utgjordes till stor del av intervjuer med Ismail där han berättade om sin upplevelse.

Anmälarna anser att programmen var ensidiga och att Ismail fick stort utrymme att rentvå sig själv. SVT har också kritiserats från flera håll för dokumentären.

Annons

Granskningsnämnden anser dock inte att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Nämnden skriver i sitt beslut att "programmen inte gjorde anspråk på att reda ut sakförhållandena eller sannings­halten i anklagelserna mot A (Ismail). I stället var utgångspunkten för de aktuella programmen att skildra A:s upplevelse av att vara anklagad för våldtäkt och sexuella ofredanden utan att anklagelserna hade prövats av domstol."

Tre ledamöter var dock skiljaktiga och anser att programmen borde fällas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons