Annons

Gripande historia med mäktiga landskap som fond

Levande och döda människor med en gripande historia i ett slående vackert landskap finner Mats Palmquist i ”Rotvälta”.
Bokrecension • Publicerad 24 oktober 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Annika MarklundTove Alsterdal.
Foto: Annika MarklundTove Alsterdal.Foto: Pressbild
Spänning

Rotvälta

Författare: Tove Alsterdal

Förlag: Lind & Co

Tove Alsterdal använder gärna verkliga händelser som bakgrund till sina berättelser. Händelserna i ”Rotvälta” är bland annat lånade från övergrepp i Norrbotten på 1980-talet, men även polisförhören med de två bröderna i Arvika som anklagades för mord på en fyraåring har påverkat detta romanbygge.

”Alsterdal väver ihop intrig, historia och geografi på ett så vackert sätt att jag aldrig har längtat till Höga kusten som jag gör nu.”

Olof är en 14-årig pojke som anklagas för att ha mördat en tonårsflicka, vars kropp aldrig har hittats. Efter många långa förhör erkänner han. På grund av sin ringa ålder blir han inte dömd, men placeras på ett ungdomshem och lämnar därefter hembygden. 23 år senare när han är på väg från Norrland till Stockholm, där han bor, får han ett infall att besöka sitt föräldrahem i Ådalen. Han hittar sin pappa död, knivmördad i duschen.

Omslag Rotvälta.
Omslag Rotvälta.Foto: Pressbild
Annons

Olof misstänks även för detta brott, blir genast dömd av ”folkdomstolen”. Polisen Eira Sjödin, även hon en återvändare till bygden, ingår i utredningen. För henne, som bara var nio år när tonårsflickan mördades, var Olof en person som närmast var tagen ur en skräckfilm.

Kring dessa personer, med Eira i centrum, kretsar handlingen i ”Rotvälta” med det mäktiga ångermanländska landskapet i fonden. I denna bygd finns också händelserna i Ådalen 1931, när militären sköt demonstrerande arbetare, ständigt närvarande. Och Alsterdal väver ihop intrig, historia och geografi på ett så vackert sätt att jag aldrig har längtat till Höga kusten som jag gör nu. Dessutom bjuds på en upplösning som inte är riktigt väntad. Men så är det ju Tove Alsterdal som är författare, ett kvalitetsmärke.

”Rotvälta” är första boken i en serie som utspelar sig vid Ångermanälvens stränder.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons