Annons

Guardian pudlar efter "antisemitisk karikatyr"

The Guardian ber om ursäkt för en karikatyr som anklagats för att ha varit antisemitisk. Teckningen av avgående BBC-ordföranden Richard Sharp har nu avpublicerats.
Kultur • Publicerad 1 maj 2023
Richard Sharp avgick i fredags som ordförande för BBC.
Richard Sharp avgick i fredags som ordförande för BBC.Foto: Jordan Pettitt/PA/AP/TT

Den brittiska kvalitetstidningen har hamnat i blåsväder i svallvågorna efter den omstridde BBC-ordföranden Richard Sharps avgång.

Dagen efter Sharps avgång i fredags tecknades han i The Guardian med förvrängda anletsdrag, bärande på en handdocka föreställande premiärminister Rishi Sunak, som han en gång i tiden var mentor för.

Annons

Efter protester från judiska organisationer, som jämförde med hur judar brukade framställas i nazistisk propaganda, backar nu The Guardian, enligt BBC.

"Karikatyren bryter mot våra redaktionella riktlinjer och vi har beslutat att ta bort den från vår hemsida", skriver redaktionsledningen i ett uttalande där man också ber Sharp, det judiska samfundet och alla som tagit illa upp om ursäkt.

Richard Sharp, som är jude, tvingades avgå efter bara drygt ett år på posten sedan en utredning kommit fram till att han varit jävig när han inte redogjort för sina ekonomiska affärer med dåvarande premiärminister Boris Johnson innan han fick uppdraget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons