Annons

Gyllene Tider tillbaka – här är gruppens nio liv

Bandet med nio liv åker på stor sommarturné igen. Det är femte gången de återförenas för en turné sedan bandet först splittrades 1985. På fredagen är det premiär i hemstaden Halmstad.
Musik • Publicerad 6 juli 2023
Mats Persson och Per Gessle under en spelning på Brottet i Halmstad 2019. Foto: Jonas Lindstedt / TTFoto: Jonas Lindstedt/TT
Gyllene Tider 1980. Nu återförenas de. Igen. Arkivbild.Foto: TT

1979–1982

Efter att ha spelat tillsammans i olika konstellationer med varierande bandnamn bildas Gyllene Tider. Namnet är en hyllning till Mott the Hooples låt "The Golden Age of Rock 'n' Roll". Kritikerna spekulerar i om genombrottssingeln ”Flickorna på TV2” blir en framgång på grund av textraden om att ”sätta på flickorna på TV2”.

Annons

År 1981 släpps andra albumet "Moderna tider". Med sitt Andy Warhol-inspirerade omslag och hitlåtar som "När vi två blir en" tar det bandet till nästa popularitetsnivå. Året därpå föds en självklar sommarplåga på albumet "Puls": "Sommartider".

1984–1985

Med de svenska framgångarna i ryggen försöker sig bandet på en internationell karriär med engelskspråkiga albumet "The Heartland Café". I USA lanseras bandet under namnet Roxette. Skivan, Sverigeturnén och den internationella lanseringen floppar. Bandet splittras.

1996

Bandet ger sig ut på sin första lyckade återföreningsturné: "Återtåget". Den nya sommarplågan "Gå & fiska!" föräras med en Grammis för årets bästa låt och bandet får en i kategorin årets artist.

2004

Tjugofemårsjubileet firas med ny återföreningsturné, "GT25", och ett nytt album: "Finn 5 fel!". Låten "Tuffa tider (för en drömmare)" har sedan dess varit en stor livefavorit. 492 252 personer ser den framgångsrika turnén, men internt bråkar bandet eftersom Per Gessle får den absolut största delen av intäkterna för turnén.

2010

Gyllene Tider gör sin kortaste återförening någonsin då de spelar tre låtar tillsammans i anslutning till en Roxettespelning i Halmstad. I avslutande "När alla vännerna gått hem" (som alltid brukar avsluta Gyllene Tiders spelningar) gästar Marie Fredriksson och resten av Roxette-bandet på scen.

2013

Annons

Albumet "Dags att tänka på refrängen" följs av sommarturné med samma namn. En titel som nog fick det att kittla oskönt i fansens magar. Men, skivan inleddes med spåret "Det blir aldrig som man tänkt sig", vilket bevisades fem år senare ...

2018

... då Gyllene Tider fick i uppdrag att tillsammans med Linnea Henriksson skriva Sveriges officiella låt inför fotbolls-VM. “Bäst när det gäller“ sågas av kritiker och fotbollssupportrar på sociala medier.

2019

Nu var det dags att tänka på refrängen på allvar. Albumet "Samma skrot och korn" lanseras som det definitiva avskedsalbumet och sommarturnén sades vara den absolut sista ...

2023

... men likt en katt har Gyllene Tider uppenbarligen nio liv. Albumet "Hux flux" öppnar med "Gyllene Tider igen" och så verkar det vara. I en kommentar till albumet säger Per Gessle på Spotify att "vi kan väl i alla fall vara överens om att vi inte lägger av just i år" och på fredag inleder de sin stora sommarturné på hemmaplan i Halmstad.

Och troligen fortsätter det. Gyllene Tider verkar ha fler liv än en katt. Nästa år kommer spelfilmen om bandet och i Spotifykommentaren till albumet säger Per Gessle att de nog kommer tillbaka igen om några år "som glada pensionärer med nya höftleder". Återföreningarnas tid är förmodligen inte över. Eller så bestämmer de sig bara för att inte lägga av.

Fakta: Här spelar Gyllene Tider i sommar

7–8/7 Halmstad, 10/7 Helsingborg, 12/7 Malmö, 14/7 Linköping, 15/7 Eskilstuna, 17/7 Lysekil, 19/7 Skövde, 21/7 Kalmar, 22/7 Ronneby, 26/7 Piteå, 28/7 Stockholm, 29–30/7 Rättvik, 2/8 Karlstad, 3/8 Uppsala, 5/8 Göteborg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons