1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Håkan Nesser: "Det är en nåd att få vara författare”

Veckans gäst i litteraturpodden ”Bokstavligt talat” är ingen mindre än Håkan Nesser, en av Sveriges största författare.
Håkan Nesser är gäst hos Marie Magnusson i ”Bokstavligt talat”.
Foto: URBAN NILSSON

Håkan Nesser har sålt över tjugo miljoner böcker, är översatt till 35 olika språk.

– Shit happens. Jag vet inte varför det har gått så bra. Det sker misstag, Donald Trump är president i USA. Men jag kom nog i rätt tid, i början av 90-talet. När Van Veeteren kom 1993 fanns inga deckardrottningar. Det var jag, Henning Mankell och Åke Edwardson. Sedan kom Liza Marklund och därefter började var och varannan människa att skriva.

Du har en bakgrund som lärare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Ja, jag var högstadielärare i nästan 25 år innan jag hoppade av. Det var kul att vara lärare men det var en fördel sluta vid 48, för det tar mycket energi.

Hur kom det sig att du började skriva?

– Efter min skilsmässa -84 hade vi delade vårdnad, jag hade ungarna varannan vecka. Det innebar att jag plötsligt hade sju kvällar i rad ledigt. Nu hinner jag skriva en roman tänkte jag. Jag kom så djupt in i det, det lika bra som att läsa fast ännu bättre. Det här är min drog, att skriva. Det är en nåd att få vara författare. Du får bestämma vad som ska hända.

Hur arbetar du när du skriver?

– Det är komplicerat att skriva romaner. Jag vill ha dörrar öppna, vet man vad som ska hända i slutet tråkar det ut mig. Jag väntar in berättelsen. Jag har en aning om vart det ska ta vägen, men exakt vart vill jag inte veta. Att skriva ett kapitel om dagen är idealet, fem till tio sidor. Man måste ha en rytm. Nästa bok som kommer skickade jag in i maj. Jag har nästan glömt bort den, nu ska jag dra igenom den igen i november med friska ögon, säger Håkan Nesser.

Lyssna på hela podden. Sök ”Bokstavligt talat” på Itunes eller www.smp.se/kultur-noje.