Annons

Hannas roman om klimatkris ligger i tiden

Hanna Rut Carlsson växte upp på landet i Uråsa söder om Växjö. I höstas romandebuterade hon med ”Sista hösten i Legoland”. Nu gästar hon podcasten ”Bokstavligt talat”.
Publicerad 17 april 2020 • Uppdaterad 20 november 2020
Hanna Rut Carlsson till höger, gästar Marie Magnusson i podcasten ”Bokstavligt talat”.
Hanna Rut Carlsson till höger, gästar Marie Magnusson i podcasten ”Bokstavligt talat”.Foto: LENA GUNNARSSON

Hanna Rut Carlsson är för närvarande bosatt i Stockholm, men har hunnit med att bo i Argentina och i Köpenhamn där hon har studerat miljövetenskap.

I höstas kom hennes första roman ”Sista hösten i Legoland”. Miljöengagemang står henne nära hjärtat. Hanna är miljövetare och engagerad i miljörörelser sedan länge.

Annons

– Jag hade en idyllisk barndom utanför Uråsa, kom dit när jag var fyra år. När jag var sexton flyttade jag till Växjö och läste IB-programmet.

– När jag var liten ville jag bara vara inne och läsa böcker, ville inte vara ute. Jag hatade det, det var bara kallt. Jag läste föräldrarnas böcker tidigt och var nyfiken på världen. Sedan skrev jag en del också, särskilt i lågstadiet. I tonåren blev det mycket dikter.

Miljöengagemanget kom i gymnasieåldern. Det kändes meningsfullt att försöka rädda världen. Hanna flyttade till Stockholm, men ville ännu mer ut i världen.

– Jag hittade en kurs i hållbarhet i Argentina en termin. Där blev jag mer aktiv i miljörörelsen, och bodde kvar och jobbade på en miljöorganisation några år. Sedan flyttade jag till Köpenhamn. Där pluggade jag miljövetenskap i tre år.

Studierna kom verkligen till användning när hon skrev romanen ”Sista hösten i Legoland”. Underrubriken är ”en tragedi”.

– Den utspelar sig i Köpenhamn och är en slags klimatdystopi. Den ligger nära vår samtid. Fiktionen är att det händer en del viktiga saker i och med en sandstorm i Köpenhamn. Det är den första av fyra naturkatastrofer som drabbar staden under en höst. Värmebölja i oktober, ett stort regn, sedan kommer havet på slutet. Det blir fyra stora naturkatastrofer och man följer några personer under tiden, berättar Hanna Rut Carlsson.

Fotnot: Lyssna på avsnittet i ”Bokstavligt talat” på smp.se eller där poddar finns.

Här saknas innehåll

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons