Här hamnar omstridd staty

Susanna Arwins staty på kvinnan med handväskan fortsätter vålla debatt. En oenig kultur- och fritidsnämnd i Alingsås har beslutat ta emot donationen av statyn, uppger Alingsås Tidning.
Växjö/Alingsås • Publicerad 26 oktober 2017

Statyn på kvinnan med handväskan hamnar i Alingsås.
Statyn på kvinnan med handväskan hamnar i Alingsås.Foto: Urban Nilsson

Statyn är baserad på Hans Runessons berömda bild från Växjö då en kvinna slog en handväska i huvudet på en demonstrerande nazist.

Turerna kring statyn har varit många. Först var den tänkt att hamna i Växjö. Men politikerna sa nej. Nu har den varit en del av utställningen Tour voice i Alingsås konsthall.

Beslutet har liksom i Växjö föregåtts av en livlig debatt på det lokala planet. Även i kultur och fritidsnämnden gick debattens vågor höga. Två moderater, en kristdemokrat och en sverigedemokrat röstade emot.

Flera röster framhåller att statyn inte har någon koppling till Alingsås. Förespråkare menar att den är en symbol för civilkurage.

Sven ÅkerdalSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.